Nog zeven keertjes slapen…

… en dan begint de ramadan

Neem deze richtlijnen grondig door.  Nog een week te gaan.  Wij doen dan ook een oproep om een speciale inspanning te doen om de gevoelens van onze geliefde moslim medeburgers niet te kwetsen. U zal méér dan gewoonlijk begrip moeten tonen als de ware gelovigen, geplaagd door honger en dorst, eens kort door de bocht gaan.  In de werksfeer wordt aangeraden de collega, die met een loense blik naar uw boterhammendoos kijkt, niet te provoceren.  Gebakken spek als beleg lijkt ons geen goed idee. Bied hem in de kantine geen drankje aan.  Neem een deel van zijn werk voor uw rekening.  Tenslotte bevindt die collega zich in een verheven gemoedsstemming en kan hij zich moeilijk concentreren op aardse verplichtingen.

Maak plaats voor hem  als hij, het kompas in de éne en de koran in de andere hand, zich op de vloer neervlijt om te bidden.   Met het vasten en het bidden probeert de zondaar zich te reinigen.  Als uw collega zich meermaals per dag tien minuten in een stil hoekje zich terugtrekt, dan moet u dat bijzonder waarderen.  Hij zal gelouterd terugkeren op zijn werkplaats.  Maak geen grapjes over zijn geloofsbelevenis.  Uw collega wil zich juist bezinnen over eventuele wrijvingen om ze – helemaal in overeenstemming met de Godsdienst van de Vrede – uit de wereld te bannen.  Ga dus in op zijn vredesaanbod.
Als uw collega na de ramadan al zijn beloftes en dure eden over boord kiepert, wees dan niet verbaasd of ontgoocheld.  Het hoort gewoon bij hun cultuur – elk jaar opnieuw.

Vanzelfsprekend – we hebben het al vernoemd – kan uw collega minder presteren of zich slechter kunnen concentreren.  Als het grollen van de maag de werking van de hersens overstijgt, is dit perfect te begrijpen.  Als uw collega ziek wordt – van de honger of omwille van een andere niet te vatten oorzaak – probeer dan met hem een gesprek aan te knopen.  Zieken zijn niet verplicht te vasten.  Zij mogen de vastendagen nadien inhalen.

Verhef uw stem niet bij een gesprek.  De predikanten van de vrede zijn niet gewoon aan harde geluiden.  Mocht u samen met uw collega tijdens de late shift moeten werken, dan zou u hem kunnen voorstellen zijn werk voor een uurtje of zo op u te nemen.
Wie nog meer nuttige tips heeft, mag ze ons melden.  Wij maken graag ruimte bij Golfbrekers om de verbruining verrijking alle kansen te geven.

FVE

 

8 gedachten over “Nog zeven keertjes slapen…

 1. Alsook niet te vergeten de werkgevers te verwittigen, dat doktersbriefjes voor afwezigheid aan een tempo gaan binnenkomen zoals dat ook gebeurt tijdens een griepepidemie.

 2. Miljard, heb ik spijt dat ik op pensioen ben.
  Ik zou alle dagen 10 boterhammen met spek in mijne schoofzak meenemen. Wel niet goed voor de cholesterol en de lijn, maar dat zou ik er voor over hebben.

  • Beste Wes,
   En dan moet je al een grote eter zijn ook, ik kan zelf goed eten. Maar 10 bokes met spek, dat haal ik niet.

    • We organiseren een groot Golfbrekers spek met “bruine” bokes feest, en zien wie het grootste efforeke doet. LOL

 3. Het moet verschrikkelijk zijn voor een Rammeldanner die tewerkgesteld is in een restaurant , als hij al dat heerlijk eten moet ronddragen , of erger in een frituur volop frieten bakken ! Enkel de reuk weerstaan ter ere van Allah , moet een enorme beproeving zijn . Bakken bier laden bij een brouwer , terwijl je scheel ziet van den dorst. Het is voor de muren op te lopen ! Komt daarbij die verplichting om te bidden met een kompas de richting van den Efteling zoeken . Het voordeel van een ongelovige ( beter omschreven als iemand met gezond verstand) is enorm . Wij hoeven niet te wachten tot de poorten Van het Allah pretpark , na ons “heengaan” openen .Wij kunnen nu al genieten van de geneugtes des lebens . Het is ook veel veiliger , stel je voor dat hunne profeet zijn volgelingen een “”enorme”” blaas heeft wijsgemaakt .Niet zuipen , Niet vreten , Niet sexen , voor wie , voor wat ?

 4. Wil je er ook rekening mee houden dat de collega zich soms een tijdje moet verwijderen en de Woedoe (grote reiniging) moet uitvoeren omdat hem het volgende overkomen is ::
  – hij heeft een druppel urine op de hand gekregen bij het plassen.
  – hij heeft zich moeten ontlasten.(Geef hem geen pruimen)
  – hij heeft een wind gelaten. (Geef hem geen spruiten te eten)
  – uit zijn zweer komt bloed of pus.(Krab hem niet, dat kan zweren)
  – hij heeft zijn mond gestoten en er komt bloed uit.(Zorg dat dit niet kan voorvallen)
  – hij valt flauw en kon daardoor niet controleren of je zijn edele delen betastte.(Het volstaat niet dat je dat ontkent, alleen Allah weet of je de waarheid spreekt)
  – hij bedwelmd is door verdovende middelen of alcohol.(laat je fles jenever in zijn bijzijn dus niet open staan en verstop je XTC)
  – hij een denkbeeldige, of daadwerkelijke zaadlozing heeft (hou vrouwelijke collega’s bij hem uit de buurt)
  – hij om één of andere reden rechtstreeks zijn geslachtsdeel of billen aanraakt.
  (je hebt de vrouwelijke collega niet bij hem weg gehouden, let daar op)
  – hij in een diepe slaap valt. (Vraag je werkgever hem veel lichter werk te geven om slaap te vermijden)

  Zorg ervoor dat je collega, mede door jou toedoen, niet voortdurend door de Woedoe vergiffenis aan Allah moet vragen en dit uit respect voor je medemens.

 5. Ben nog een belangrijk punt vergeten, zorg er uit alle macht voor dat hij de vrouwelijke collega niet in één of ander hoekje pakt en gemeenschap met haar heeft, wat we uit respect voor onze medemens geen verkrachting zullen noemen, want dan is hij weer aan de Woedoe toe en moet je hem opnieuw een tijdje missen.

Reacties zijn gesloten.