Faciliteiten worden ‘plus faciles’

Persbericht Vlaams Belang 20 juni 2014:

Faciliteitenarresten: Raad van State maakt faciliteitengemeenten in praktijk tweetalig
Franstalige voorzitter houdt Caprasse hand boven het hoofd

Het Vlaams Belang is allesbehalve verwonderd over de uitspraken van de Raad van State  over de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten. Waarvoor wij hadden gewaarschuwd, is nu gebeurd:  de Vlaamse omzendbrieven worden in grote mate onderuit gehaald. Vanaf nu kunnen in de zes randgemeenten op een wettige manier taalregisters worden opgesteld naar Brussels model. De uitschakeling van de Linkebeekse burgemeester Thiéry is het zoenoffer waarmee de bittere pil voor de Vlamingen verguld moet worden.

Tijdens de besprekingen in Senaat en Kamer heeft het Vlaams Belang krachtig gewaarschuwd dat de nieuwe procedure, met de helft Franstalige magistraten én met een Franstalige voorzitter in de helft van de procedures, in de praktijk zou leiden tot het torpederen van het Vlaams karakter van deze gemeenten. We hebben – helaas – gelijk gekregen.

Het dossier van de Kraainemse burgemeester Caprasse werd geleid door de Franstalige Eerste Voorzitter van de Raad van State Yves Kreins. Hoewel Caprasse bij de jongste parlementsverkiezingen van 25 mei even duidelijk de taalwet overtrad als haar Linkebeekse collega Thiéry (en Franstalige oproepingsbrieven liet versturen), wordt Caprasse de hand boven het hoofd gehouden: men blijkt namelijk niet te weten ‘wie de oproepingsbrieven bij de drukker heeft opgehaald en verspreid’. Volgens de Raad van State zijn het in Kraainem dus mogelijk de kabouters geweest!

Nog straffer is dat de Raad van State zich nu in de plaats stelt van de wetgever en op eigen houtje de invoering van taalregisters regelt: voortaan kunnen alle inwoners die dit schriftelijk verzoeken vier jaar lang al hun gemeentelijke documenten in het Frans krijgen. Op die manier is er nauwelijks nog enig verschil met de situatie in Brussel en mag men dus geen enkele bereidheid meer verwachten van anderstaligen om Nederlands te leren en zich te integreren. Daarmee komt een einde aan de gevestigde rechtspraak van (de Nederlandstalige kamer van) de Raad van State die de omzendbrieven in het verleden gevalideerd heeft en de faciliteiten decennialang op een beperkende wijze heeft geïnterpreteerd.

Vandaag heeft de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State zich ontpopt tot een regelrechte ‘Gouvernement des Juges’, die in de plaats mag treden van de wetgever en van de Vlaamse regering, en die een stuk van Vlaanderen ongehinderd mag verBrusselen.

Het Vlaams Belang heeft zich alvast in dit dossier niets te verwijten: wij hebben deze regeling hard bevochten in het federale parlement en voor het Grondwettelijk Hof én via het indienen van een belangenconflict in het Vlaams Parlement. Helaas stonden we toen alleen: zelfs de N-VA steunde ons voorstel toen niet. De tranen die N-VA-minister Geert Bourgeois vandaag plengt, zijn krokodillentranen (volg bruggetje).

Bart Laeremans
Oud-senator

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke

http://www.raadvst-consetat.be/?page=news&lang=nl&newsitem=225

 

2 gedachten over “Faciliteiten worden ‘plus faciles’

  1. En de NVA hebben de Vlamingen zeer goed verdedigd en we mogen er fier? op zijn

  2. Bourgeois en N-VA moet nu niet komen janken. Ook zij keurden het federaal regeerakkoord waarin de splitsing van BHV vervat zat mee goed in het Vlaams parlement. Hypocrieten !!!

Reacties zijn gesloten.