Nog een verbannen woord: ‘volk’

In Fürth, Frankenland, Noord-Beieren, staat sinds 2013 de ‘volksbibliotheek’ („Volksbücherei“) onder de deskundige leiding van de jonge bibliothecaresse, Christina Röschlein. De “Volksbücherei” maakt deel uit van een schenking uit 1904 van een rijke Fürther inwoner.   Over haar boekenkennis weten we niets, maar ergens is er toch een hoek af aan deze juffrouw.
Zij wil nl. dat de naam veranderd wordt.  Kan u de reden raden?

Volk‘ is volgens dit groot cultuurlicht ‘racistisch belast‘.  Wordt in verband gebracht met de nazitijd.  De naam moet absoluut een innovatief karakter’ krijgen en de drempel voor verrijkers, op zoek naar cultuur, verlagen.

Zowel burgemeester Markus Braun als cultuurcoryfee Elisabeth Reichert, beide van SPD-signatuur (had u iets anders gedacht?), zijn enthousiast.  De nazaten van de gulle schenker, een joodse familie, staan niet bepaald te springen om de naam te wijzigen.
Volk‘ is blijkbaar voor hen niet besmet met het nazistigma.

Voor ons ook niet:

Junge Freiheit

Ga naar Facebook ‘Ist der Begriff “Volk” rassistisch belastet?’

 

4 gedachten over “Nog een verbannen woord: ‘volk’

  1. Geen enkele Duitser durft tegen een Turk zeggen dat ‘volk’ een achterhaald begrip is…

  2. Binnenkort verwijdering van het woord “mens”, dat zou kunnen doelen op een wezen dat zelfstandig zou kunnen denken en verbanden leggen. Volgens de koran zijn die eigenschappen verwerpelijk en is de enige waarheid en toekomst reeds medegedeeld aan Mohammed(alias,…duizend bijna gelijkende namen) door Allah. Enige naam die voorlopig gedoogd wordt is “kiezer”.

Reacties zijn gesloten.