Neutraal Zwitserland

Ondanks groeiende internationale druk wil Zwitserland neutraal blijven. In plaats van afgeschreven oude luchtafweersystemen aan Oekraïne te schenken, worden deze vernietigd. Het land stelt dat wapens zenden naar een in een oorlog betrokken partij een inbreuk is tegen de neutraliteitspolitiek.

Zwitserland heeft ook andere landen, die wapens bij hen gekocht hebben, verboden deze in Zwitserland geproduceerde wapens aan een conflictspartij te zenden. Het land heeft een terechte reputatie voor kleinere wapens van een hoge kwaliteit.

In de 1980-er jaren kocht Zwitserland Rapier grond-luchtafweersystemen van het V.K.; het Zwitserse leger heeft er momenteel 60 in gebruik. De raketten worden echter naar huidige maatstaven als verouderd, voorbijgestreefd, beschouwd en een eerste reeks Rapiers werd reeds ontmanteld en tot schroot herleid. De rest van de voorraad wordt nu ook buiten gebruik gesteld. Oekraïne heeft gevraagd deze te mogen overnemen omdat het meent deze nog te kunnen gebruiken tegen Russisch geschut, drones en raketaanvallen. Maar Zwitserland weigert. Hun neutraliteit is hen meer waard dan een goedkeurend klopje op de schouder.

Zwitserland is niet het enige land dat strikt neutraal wenst te blijven in het conflict. Oostenrijk is officieel ook neutraal. En Hongarije. Premier Viktor Orbán gaf in februari nog een toespraak waarin hij – refererend naar Zwitserland – het Hongaarse standpunt verklaarde.

“Laten we duidelijk zijn: het NAVO lidmaatschap is essentieel voor Hongarije. We zitten te ver in het oosten, in de verst-oostelijke uithoek van het westen, om eruit te stappen. Het zou natuurlijk gemakkelijker zijn als we verder weg zaten. Het verleden gaf ons niet de luxe om het idee van neutraliteit te omarmen, ook als we de voorbeelden van Oostenrijk en Zwitserland willen volgen. NAVO is een verdedigingsalliantie, een militaire verdedigingsalliantie, gemaakt om elkaar te verdedigen. Dàt is de reden dat we toetraden en dàt is de waarom ik de historische bevrediging vond bij de ondertekening van het toetredingsakkoord na 45 jaar sovjet bezetting.”

Zwitserland heeft geen oorlog meer gekend sinds 1499. Neutraliteit heeft niet alleen het land buiten de oorlogen gehouden die Europa teisterden, het bood ook de mogelijkheid Zwitserse huurlingen uit te besteden aan wie erom vroeg. Zwitserse huurlingen waren beroemd voor hun bedrevenheid met lansen en hellebaarden en de oorlogen brachten geld in het laatje.

FreeWestMedia