Neusspray tegen corona?

Ook China experimenteert met een neusspray in de strijd tegen het coronavirus. Over een neusspray, ontwikkeld door Israël, die sars-virussen zou blokkeren bij het inademen door de neus, hebben wij al op 23 oktober bericht.

Blijkt dat China eventueel zelfs wil vaccineren via een soortgelijke handelswijze. De wetenschappers lieten zich inspireren door het toedienen van een griepvaccin zonder dat er een injectienaald aan te pas moet komen. Wat meteen de deuren opent voor zelfvaccinatie: voorschrift huisarts, apotheek, neusspray gebruiken… klaar is kees.

China keurde verleden week woensdag de eerste fase van testen op mensen goed. Volgens Bloomberg kwam het vaccin tot stand door samenwerking van de Xiamen Universiteit en de Hong Kong Universiteit, bijgestaan door de vaccinproducent Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.  

Dit laatste vaccin is het tiende dat China laat ontwikkelen en testen tegen het coronavirus.

Deze mededeling kwam nadat AstraZeneca zich verplicht zag het testen in laatste stadium stop te zetten nadat een ziekte aan de ruggengraat vastgesteld werd bij een menselijk proefkonijn. (…)

In elk geval staat vast of we nu een Amerikaans, een Brits, een Russisch, een Chinees, een Israëlisch…. vaccin toegediend krijgen, of het nu een injectie of een spray is, we moeten ons realiseren dat 1) we met z’n allen proefkonijnen zullen zijn, 2) dat farma-giganten er behoorlijk geld aan zullen verdienen.