Na IJsland deelt ook Ierland gevangennisstraffen uit aan banksters

Ook Ierland veroordeelt topbankiers tot gevangenisstraffen

In september is het acht jaar geleden dat de financiële crisis volop uitbarstte. Duizenden mensen ontdekten dat ze geïnvesteerd hadden in risicovolle financiële producten zonder het te beseffen. En toch is het aantal topbankiers die tot gevangenisstraffen veroordeeld werden te tellen op de vingers van één hand.

Tot nu toe was het enkel IJsland dat de verantwoordelijken voor wantoestanden bij gefaalde banken gevangenisstraffen gaf. In andere landen werden hoogstens enkele boetes uitgedeeld aan de banken waarvoor deze criminelen werkten.

Dat ook Ierland nu topbankiers effectieve gevangenisstraffen geeft, hoe kort ook, is dus goed nieuws.

Vandaag werden er drie bankiers veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 3,5 jaar voor het misleiden van investeerders en spaarders.

Dat zijn eerder symbolische straffen als je weet dat de Ierse belastingbetaler 64 miljard euro moest ophoesten om de banken te redden… een bedrag gelijk aan 40% van het Ierse BBP!

Het meest optimistische scenario gaat ervan uit dat het nog minstens 15 jaar duurt eer dit geld gerecupereerd wordt.

Denis Casey, CEO van Irish Life, werd veroordeeld tot twee jaar en negen maanden. Het proces duurde 74 dagen, het langste in de geschiedenis van het land!

Willie McAteer, CFO bij Anglo Irish Bank, kreeg 42 drie en half jaar. En John Bowe, hoofd financiële markten, kreeg twee jaar.

De drie werden veroordeeld voor het creëren van 7,2 miljard euro aan fictieve deposito’s.

Irish life gebruikte een dochteronderneming zonder banklicentie om het geld te plaatsen bij Anglo Irish. Die nam het bedrag op in de boekhouding onder klantendeposito’s in plaats van een lening van een andere bank, wat als risicovoller wordt beschouwd.

De frauduleuze transacties vonden plaats in de aanloop van de afsluiting van het boekjaar, zodat de balans van Anglo Irish artificiëel kon opgeblazen worden.

Willie McAteer werd in 2014 al veroordeeld tot gemeenschapsdienst om wille van het verstrekken van illegale leningen.

De rechter ging er toen van uit dat hij misleid werd door de bankregulator. Deze keer komt hij er gelukkig minder goedkoop van af.

De grote vraag blijft nu waar de veroordelingen van bankiers in andere landen blijven?

Dexia, KBC, ARCO… als het in IJsland of Ierland was gebeurd zaten de verantwoordelijken nu in de cel, in België blijven ze op vrije voeten!

Former bankers sentenced to jail over Anglo fraud scheme

Met dank geleend bij Beurs.com

Gerechtigheid in IJsland

Het kan ook anders