N-VA parkeert raison d’être aan de zijlijn

Jean-Pierre Rondas (Doorbraak) schrijft een open brief naar Peter De Roover (nu N-VA, vroeger Chef Politiek bij Doorbraak).

“Beste Peter,
Ik heb je teksten (en de snelheid waarmee je ze produceert) altijd bewonderd, dat mag je gerust weten. Ik herinner me de sterke rede die je drie jaar geleden in De Schelp uitsprak, over de rationele noodzaak van een Vlaamse onafhankelijkheid. Ik begrijp ook wel het verschil tussen de beweger die je toen was en de verkozen partijpoliticus die je nu bent. Politiek bedrijven is het boren van harde planken, ik ben de eerste om dit te erkennen. Toch zal je bewegerschap je blijven achtervolgen in die zin dat wij, de ‘Doorbrekers’, je ex-collega’s, je nu eenmaal moeten confronteren met wat je toentertijd dacht en zegde. Dat is de zin van kritisch burgerschap. Je zal ondertussen ook wel hebben geleerd dat het parlement niet volstaat – al evenmin als het commentariaat van onze kwaliteitspers.

Nu, ter zake. Het is je recente tekst in Doorbraak, over ‘De fuik van extremistische partijen’, die me aan het denken heeft gezet. Hoe haastiger je schrijft, hoe relevanter. Op die manier mogen we als het ware meelezen in de collectieve hersenpan van N-VA. Wat vertelt de partij, wat vertelt ze niet – wat slikt ze in, wat heeft ze al verteerd –  wat rationaliseert ze en wat heeft ze weggeredeneerd?”

Kan je zo stilaan in de schoenen van het FN gaan staan? Zelfde geschiedenis, zelfde perceptie in de weldenkende pers. Niet alleen is wat je in je Doorbraakstuk over FN schrijft, ook N-VA al overkomen; ook de toekomst ziet er voor N-VA nogal FN-achtig uit. 

Misschien is het je ontgaan, maar we hebben al een voorsmaakje mogen proeven van wat ons in de verkiezingscampagne van 2019 te wachten staat. Een generale repetitie als het ware van het grote werk, en waarin N-VA een ‘extremistische’ partij zal zijn. Parijs (de Bataclanschietpartij) bewees, zo orakelde opiniërend hoofdredacteur Bart Sturtewagen, dat het confederalisme nooit kan werken.

In zijn kielzog kregen we een stroom van teksten die aantoonden dat er in België geherfederaliseerd zal moeten worden. Dit staat op de plank voor 2019. Wie zich ertegen verzet zal extremist zijn. Ben jij nog kandidaat? Ik bedoel niet of je nog kandidaat zal zijn voor je zitje, maar kandidaat om extremist te zijn? Wat zal dan je verweer zijn? Heb je tegen die tijd eigenlijk nog verweer over, nu ik je stuk over het extremisme van anderen goed lees?

Lees heel de open brief van Jean-Pierre Rondas bij Doorbraak.

5 gedachten over “N-VA parkeert raison d’être aan de zijlijn

 1. Het is bij de VVB en daar aan verbonden doorbraak beginnen mislopen met het voorzitterschap van Eric Defoort. Na jaren lidmaatschap heb ik het toen voor bekeken gehouden. Peter De Roover heeft mij achteraf er van weerhouden terug lid te worden van de VVB. En dat is tot op heden nog zo. Blijkbaar heb ik me toen niet vergist met mijn beslissing. Maar dat zal volgens N-VA’er De Roover wel weer ranzig zijn van mij. #JeSuisRanzig.

 2. Jean Pierre Rondas ziet blijkbaar ook niet in dat de N-BA een door de belgische bezetter opgerichte partij is. Het volstaat te kijken naar de VRT die Bartje heeft gelanceerd. Een VRT die een bolwerk is van de linkse en loge mafia’s. Zie vervolgens wie Bartje allemaal heeft binnen gepakt!! Vervolgens zijn er de uitspraken over het “klein krijgen” van het Vlaams Belang.
  Zie ook wie er in de huidige regering het “vuile werkt” opknapt bij de vreemdelingeninvasies en het plunderen van de Vlamingen. De huidige regering die een zuivere “loge regering” is.
  Een loge regering waarin de N-BA gebruikt wordt om oorlog te voeren tegen de Vlamingen. De tekst van Peter De Roover is dan ook geen toeval, maar kadert perfect in die “oorlogsvoering”. Een oorlogsvoering waarbij via “mollenwerk” andere Vlaamse organisaties op een perfide manier bij betrokken worden. Waarvoor deze dan wel goed zijn.
  Een Vlaamse beweging die door Bartje dan wel gezien wordt als een bedreiging!
  http://www.knack.be/nieuws/belgie/bart-de-wever-gelooft-niet-in-vlaamse-beweging/article-normal-69806.html
  Een citaat :
  “Volgens Bart De Wever is de Vlaamse Beweging eerder een bedreiging dan een meerwaarde voor een succesvol nationalisme. Dat blijkt uit de reconstructie De Slag Om Antwerpen in De Morgen.
  ‘De enige bijdrage die de Vlaamse beweging vandaag nog kan leveren aan een onafhankelijk Vlaanderen, is ophouden te bestaan.’ N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft niet meer in de Vlaamse beweging.(=einde citaat).
  Men dient nog geen “inside kennis” te hebben om klaar te zien, de bovenvermelde
  beperkte opsomming van feiten alleen al, zou toch moeten voldoende zijn om het “licht in de duisternis” te zien. Vergeet ook niet :”TOEVAL” bestaat niet.
  Zoals reeds vroeger geschreven is de N-BA het grootste gevaar en verraad waarmee Vlaanderen ooit werd geconfronteerd.
  Als ik dan in bepaalde publicaties en lezersbrieven lees dat er naar een samenwerking zou moeten gestreefd worden tussen de N-BA en het Vlaams Belang, dan geven de auteurs(=nuttige idioten ??)van die teksten dan ook te kennen dat ze nog altijd niet begrepen hebben wat en wie er achter de N-BA schuil gaat.
  PS : Ik heb mijn lidmaatschap van de VVB niet verlengd. Ik betaal immers niet voor “manipulatie organisaties” in handen van verraders.

Reacties zijn gesloten.