Macrons (zelf)hulpmissie in Beiroet

Napoleon, messias tegen wil en dank | Historiek

Aan wie deed Macron u denken toen hij daar als eerste EUropees staatshoofd in Beiroet opdook? Herinner u ene Vrfstdt, die onversaagd naar Oekraïne toog, om daar op het Maidanplein de aan-zijn-lippen-hangende-meute toe te spreken. Er zijn zo van die politici die zich de reïncarnatie van Napoleon of van Gideon beschouwen.

Het leek alsof Macron vergeten was dat Libanon niet langer een Frans protectoraat is. “Frankrijk zal Libanon nooit loslaten”, zegde hij. Het is al te gemakkelijk de jonge regering van technocraten, slechts een half jaar in ambt, de schuld te geven van de tekortkomingen van vorige corrupte regeringen, die met de “hulp” van o.a. Saoedi-Arabië en Golfstaten het land bleven ontwrichten en zichzelf verrijken.

De Franse banden met Libanon reiken terug tot in de 16de eeuw, toen de Franse monarchie onderhandelde met de Ottomaanse heersers over de bescherming van de christenen – en tegelijkertijd een stevige Franse voet neerplantte. Voor wat, hoort wat. Tegen de tijd dat Frankrijk Libanon onder zijn hoede – het beruchte Franse mandaat – kreeg waren er al talrijke Franse scholen. Ook nu nog wordt er frequent Frans gesproken in betere kringen en bij christenen. Macron wil zijn goede relatie met de Libanese machthebbers verstevigen.

Op het internet dook verrassend een petitie op waarbij Frankrijk “verzocht” werd tijdelijk terug te grijpen naar het verleden, Libanon onder Franse curatele, vermomd als een neo- mandaat, te stellen, want “de Libanese leiders hebben getoond niet in staat te zijn het land veilig en wel te besturen.”

Een onrealistische, zelfs absurde, suggestie? Macron vindt alvast dat de Libanese bevolking “zelf haar geschiedenis maar moet bepalen”. Intussen staan er zo’n 61.000 handtekeningen op de petitie. Talrijke daarvan zijn uitgeweken Libanezen, woonachtig in Frankrijk (ca. 250.000) en wanhopige burgers van Libanon die geen einde zien aan hun miserie.

Eigenlijk zou elk EUropees staatshoofd die met een zak vol beloftes landt in Beiroet een soortgelijk welkom gekregen hebben. Realisten zien Macrons bezoek eerder als een poging tot bevoogding, een neerbuigende uiting van vals medelijden. Terwijl Macron als een rockster door de verwoeste buurten trok, gevolgd door een meute journalisten, bezocht de minister van gezondheid van de door het Hezbollah gesteunde regering de veldhospitalen die door Rusland en Iran als eersten op het terrein opgebouwd werden voor de eerste-hulpverstrekking. Iets wat onze nieuwslezers helemaal over het hoofd gezien hebben…

Als aasgieren strijken ze neer, de hulpverlenende landen. Telkens een westers staatshoofd een ander land probeert te “redden”, glijdt het te redden land verder af in chaos. Zeker in het M.O. Vooral in het M.O. Oude wonden worden open gereten. Nieuwe wonden ontstaan. Macron is geen “redder”. Macron is een manipulator. Macron is geen weldoener, tenzij voor zichzelf en/of zijn entourage.

Ook in Frankrijk werd zijn reddings-citytrip door politieke tegenstanders, van uiterst links tot uiterst rechts, op kritiek onthaald: sluipend neo-kolonialisme en i.p.v. onbaatzuchtige hulp-in-nood, een reddingsplank ingesmeerd met groene zeep.
Ook al verklaarde hij in ware opofferingsdrang dat de bevolking “hem niet moest vragen om hun leiders te vervangen”, toch voegde hij er fijntjes aan toe dat hij van plan is terug te keren om na te gaan of de beloofde hervormingen tegen 1 september, de 100ste verjaardag van de Verklaring van de staat Groot-Libanon, het begin van het Franse mandaat, uitgevoerd werden. Van hoogmoedswaanzin gesproken!

President Aoun ziet de bui hangen en wil geen buitenlands onderzoek in zijn land. Via onze contacten in Libanon vernemen wij dat Erdogan zijn huurlingenleger uit Idlib, dat hij ook al naar Libië stuurde, in Libanon laat infiltreren om Hezbollah uit te dagen en vervolgens te kunnen beschuldigen van geweld.

Onze redactie probeert waarheidsgetrouw te berichten en een verschil te maken tussen feiten en vermoedens. We kregen meldingen binnen van complotten, van raketinslagen, zelfs van nucleaire bommen, die tot de ravage zouden geleid hebben. En wie de afzender van deze tuigen zou zijn moeten wij u – gezien de geopolitieke situatie en spanningen – niet uittekenen. Tot bleek dat de ingesloten foto’s en filmpjes door de CIA bij een vorig “breaking news” feit op CNN al gebruikt werden.

Ongelukkige omstandigheden. Oorzaak en gevolg. Wat niet wil zeggen dat het toeval geen handje geholpen zou kunnen geweest zijn…

Ter begeleiding dit filmverslag met Marwa Osman. Wie Engels begrijpt, moet de begeleidende tekst onderaan van Vanessa Beeley lezen… waarbij wij verwijzen naar de laatst geplaatste zin in ons artikel hierboven.