Lood om oud ijzer?

Zonnepanelen kunnen leiden tot meer belastingen

Energiebesparende maatregelen: we werden ermee rond de oren geslagen.  Langs de ene kant werd ons een schuldgevoel aangepraat over het hoge energieverbruik, over het onverantwoord gebruik van fossiele brandstoffen.  Langs de andere kant werd er een toekomstbeeld met energiezuinige investeringen voorgespiegeld, die met een subsidie-injectie van de overheid ertoe moesten leiden dat de verbruiker in enkele jaren tijd zijn investering terug verdiend zag.  En nadien uiteraard voor een prikje zou kunnen profiteren van een gering verbruik.
Ieder zijn eigen windmolen, zijn eigen zonnepanelen, zijn eigen ecologisch waterzuiveringsrietveld, zijn eigen warmtepomp.  En de overheid gaf subsidies, de banken leningen.  De installateurs beleefden gouden tijden.  Stilaan werden de subsidies beperkt, vele uiteindelijk afgeschaft.
En dan blijkt er nog een financieel addertje onder het gras te zitten.  De meeste kranten pikten het bericht van De Tijd op. In bepaalde gevallen kunnen zonnepanelen leiden tot een verhoging van het kadastraal inkomen en dus van de onroerende voorheffing die de eigenaars moeten betalen. Dat blijkt althans uit een antwoord dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gaf op een parlementaire vraag van kamerlid David Clarinval (MR).
De voorwaarde is dat de panelen de huurwaarde van het huis ‘aanzienlijk’ verhogen. Of dat het geval is, hangt af van de appreciatie van de controleur. Duidelijke criteria ontbreken, wat niet echt geruststellend is.

Een mogelijke verhoging van de onroerende voorheffing is voor eigenaars van zonnepanelen een bijkomende opdoffer. Begin dit jaar verlaagde de Vlaamse overheid de steun voor de productie van elektriciteit met zonnepanelen. Sindsdien is ook al een netvergoeding verschuldigd.

Als de overheid iets geeft, is het meestal een geschenk met een dubbele bodem.

FVE

2 gedachten over “Lood om oud ijzer?

  1. De Führer heeft gezegd . . . , Oh nee, Erdogan heeft gezegd: hoofddoekjes zijn onze helmen en onze moskeeën zijn onze kazernes en onze overspannen baarmoeders zijn onze kanonnen. (mijn Turks is niet zo goed, de vertaling kan fouten bevatten)

    Welnu, er zijn mensen die trachten om het vierde rijk te stichten, de heerschappij van satan op aarde. En dat rijk van het kwaad wordt gefinancierd uit de opbrengsten van aardolie. Des te meer aardolie er wordt verkocht in de beschaafde wereld, des te meer geld is er overbodig in de Arabische wereld en des te meer geld er wordt gestopt in de aanbouw van nieuwe haathutten. Meer geld voor terreur en meer geld voor onrecht!

    Des te meer mensen zonnepanelen op het dak hebben en des te meer windturbines er draaien des te groter wordt de kans dat wij onze energiebehoefte in balans krijgen. Het maakt niet uit wat de nadelen zijn, windturbines zijn een lust voor het oog, zo’n ding kost een miljoen Euro’s maar elke windmolen hakt niet alleen de helft van de vogels uit de lucht, elke windmolen en elk zonnepaneel is een hulpmiddel om er voor te zorgen dat er geen geld meer naar de Arabieren toe stroomt. Belasting, maakt niet uit. Het gaat om het voortbestaan van de mensheid!

Reacties zijn gesloten.