Leve de piraterij!

Volgens een maritieme beveiligingsfirma, Ambrey, zouden de VSA recent een lading Iraanse ruwe olie van een tanker op zee geconfisceerd hebben. De olieroof zou zich enkele dagen voor de Iraanse kaping van ruwe olie van Chevron op donderdag afgespeeld hebben.

Op donderdag werd een onder de vlag van de Marshalleilanden varende tanker met ruwe olie bestemd voor Chevron in beslag genomen door de Iraanse marine, zo berichtte de Amerikaanse marine. Volgens Teheran was de tanker betrokken geweest bij een aanvaring met een Iraans schip in de Golf van Oman, waarbij Iraanse bemanningsleden gewond geraakten en verschillende vermisten opgegeven werden. Iran zei ook dat de tanker gedurende acht uur radio-oproepen negeerde na de botsing.

Iran stelde dat het de Suezmax-tanker terugleidde naar Iran voor onderzoek. De Amerikaanse marine beschuldigde Iran echter van inmenging in navigatierechten in internationale wateren en verwees naar het incident als een “bedreiging voor de maritieme veiligheid en de wereldeconomie”.

Op vrijdag dook nieuwe informatie op van maritiem beveiligingsbedrijf Ambrey, dat beweerde dat het motief van Iran om de lading ruwe olie van Chevron in beslag te nemen, een vergelding was voor de Amerikaanse inbeslagname die nog geen vijf dagen eerder plaatsvond.

“Beide tankers waren Suezmax-formaat. Iran heeft al eerder met gelijke munt terugbetaald na inbeslagnames van Iraanse olielading,” zei Ambrey in een notitie aan klanten, volgens de Jerusalem Post.

Bronnen die terzake beslagen zijn stelden dat de VSA een tanker, de Suez Rajan, van de Marshalleilanden in beslag namen na het verkrijgen van een gerechtelijk bevel. De laatst bekende positie van de tanker was in de buurt van Zuid-Afrika.

Dit is niet de eerste keer dat de wereldwijde energiemarkten toekijken bij een geschil tussen de VSA en Iran over in beslag genomen olietankers. In 2019 nam de Iraanse Nationale Garde een Britse olietanker, de Stena Impera, in beslag omdat deze het zeerecht zou hebben overtreden. In 2020 nam Iran een onder Liberiaanse vlag varende olietanker in beslag in de Straat van Hormuz, hoewel het die uiteindelijk vrij liet.

Ook in de buurt van Griekenland namen de VSA in mei een Iraanse olielading in beslag.

Tanker Carrying Oil For Chevron Seized By Iran | OilPrice.com

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/US-Seizes-Iranian-Oil-From-Tanker.html