“Laat het niet gebeuren. Het hangt van u af!”

Misschien of wellicht is het “Ministerie van Waarheidgeen begrip voor jongere generaties. Allicht hebben zij George Orwells boek “1984” niet gelezen. Orwell (echte naam: Eric Arthur Blair) was een genie die in de late 1940-er jaren erin slaagde een toekomstvoorspelling te doen, die hij zelf waarschijnlijk niet voor mogelijk achtte.

Januari 2022: De Northampton University (V.K.) gaf het boek een waarschuwing mee voor het geval de studenten zich zouden gekwetst voelen of erdoor boos worden. Het Orwellianisme gaat nu achter Orwell zelf aan.

Orwells laatste waarschuwing: “Laat het niet gebeuren. Het hangt van u af.”

Wikipedia geeft een treffende beschrijving; we citeren een stuk

George Orwell weet dit met een heel heldere argumentering een kern van waarheid mee te geven. Verder zijn er de verschillende ministeries met hun opvallende namen:

het Ministerie van Vrede houdt zich bezig met oorlogvoering, het Ministerie van Waarheid verricht geschiedvervalsing in de staatsarchieven om te zorgen dat de Partij altijd perfecte voorspellingen doet, het Ministerie van Overvloed (Engels: “Plenty”) distribueert levensmiddelen en draagt zorg voor een laag levenspeil en het Ministerie van Liefde houdt zich bezig met totalitaire controle, straffen en martelen zodat alle onderdanen toegewijde volgelingen van Grote Broer (Engels: “Big Brother“) worden (als ze dat al niet zijn).

Een van de middelen waarmee de Partij de greep op de burgers probeert te houden is een nieuwe taal: Nieuwspraak (in het originele Engelse boek als ‘Newspeak’ aangeduid). Nieuwspraak is een extreem gecomprimeerde vorm van de Engelse taal, waarin alle woorden die een negatieve werking voor de Partij zouden kunnen hebben zijn geschrapt of een andere betekenis gekregen hebben. Het onder woorden brengen van ‘misdenk’ (Nieuwspraak voor ‘onjuiste meningen’ Engels: crimethink) wordt hiermee bij voorbaat onmogelijk gemaakt.”

Cinefielen: eerste verfilming uit 1956 die lange tijd niet getoond mocht worden.

En dan komen we terug in het heden: “Laat het niet gebeuren. Het hangt van u af.”