“Junge Freiheit” krijgt gelijk van rechtbank…

… minister moet inbinden!!!

Een donderslag bij heldere hemel: de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, Herbert Reul (CDU) mag niet langer pretenderen dat Junge Freiheit (Duits conservatief weekblad) lezen als “knipperlicht van een extreemrechtse opinie” moet worden geïnterpreteerd. Er hangt een boete per inbreuk aan vast van 10.000 euro. Dat is de beslissing van een administratieve rechtbank in Düsseldorf, die pas werd gepubliceerd.

De rechtbank verplicht minister Reul verder om binnen een periode van 4 weken de ambtenaren bevoegd voor extremisme binnen de politiediensten van de deelstaat van de beslissing in kennis te stellen. De beslissing is in elk geval een versterking van de vrijheid van meningsuiting in Duitsland, want de rechters beoordeelden de uitlatingen van minister Reul als “inbreuk op de bescherming van de grondwettelijk gewaarborgde persvrijheid” van Junge Freiheit. Dieter Stein viert dit jaar niet alleen de 35ste jaargang van zijn rechts weekblad, nu is er ook deze opsteker van Justitie!“

“Het is weliswaar nog niet verboden om JF te lezen…”

De reden voor dit proces zijn bepaalde uitlatingen van minister Reul in het kader van onderzoeken naar extreemrechtse opvattingen bij politieagenten. Eén van de politiemensen werd intern op de rooster gelegd omdat hij tijdens de diensturen Junge Freiheit had gelezen.

Volgens een bericht in Die Welt zei minister Reul in de commissie Binnenlandse Zaken van het deelparlement Nordrhein-Westfalen over dit lopende onderzoek dat “het niet begrijpelijk is dat er gedurende jaren aanwijzingen waren voor rechts-extreme opvattingen bij politiemensen en dat er toch niet werd ingegrepen”. Als gevolg hiervan droeg de minister de politiediensten op voortaan extremisme-ambtenaren in dienst te nemen. Einde mei 2020 waren er al 50 aan het werk.

JUNGE FREIHEIT Die unabhängige Wochenzeitung für Debatte

In zijn toespraak bij de aanstelling van die ambtenaren deed minister Reul zijn verhaal over één van die politiemensen met extreemrechtse opvattingen. “Bij het onderzoek naar die man was mij opgevallen dat de waarschuwingssignalen die er waren, niet werden opgevolgd en gedurende lange tijd ook niet ernstig werden genomen (…). Het was de collega’s van de man al minstens 10 jaar lang opgevallen dat hij tijdens de dienst Junge Freiheit las”. De Duitse krant Die Welt schreef dat de Minister er nog bij vertelde dat “het weliswaar niet verboden was Junge Freiheit te lezen, maar JF op uw bureau hebben – dat is toch niet meer normaal”.

Gelukkig hebben sommige rechters in Duitsland nog een duidelijk begrip van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Gelukkig maar. Dit geval toont ook aan dat men nooit aan de vrijheid van meningsuiting mag laten peuteren en dat men steeds opnieuw op zijn of haar strepen moet staan.

https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2021/afd-reul-pressefreiheit/

AfD nam Reul op de korrel:

Met dank aan Peter Logghe voor de melding

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/medien/herbert-reul-verliert-prozess-gegen-junge-freiheit-17394225.html

https://www.welt.de/regionales/nrw/article231987191/Reul-warnt-vor-rechter-Wochenzeitung-Pressefreiheit-gilt-aber-fuer-alle-Medien.html