In ‘t verzet tegen de “weg-met-ons”-hysterie

Mea Culpa » Trekzone

Geïnspireerd door het manifest van 153 Engelstalige schrijvers en intellectuelen, waaronder Noam Chomsky en Salman Rushdie, drukken ook een aantal Vlamingen uit het academisch-culturele veld hun bezorgdheid uit over de oprukkende ‘cancel culture‘ (afrekeningscultuur), in het zog van de BlackLivesMatter-beweging. 

De ondertekenaars behoren zowel tot de rechter- als de linkerzijde van het politieke spectrum.

‘Het anti-racisme heeft trekken van een collectieve hysterie gekregen die gelijkenis begint te vertonen met wat er tijdens de Culturele Revolutie onder Mao gebeurde. Als je niet ‘woke’ bent (letterlijk: ‘ontwaakt’), mag je beschikken.
Je zou hopen dat het een voorbijgaand modeverschijnsel is, maar ondertussen worden kritische stemmen geïntimideerd of gewoon weggezuiverd.
Het onderwijs, de cultuurwereld, de grote media en de openbare omroep staan het meest onder druk, terwijl nu net zij uitdragers zouden moeten zijn van de vrije meningsuiting en het open debat.
Prominente figuren uit de academische wereld waren bereid een signaal te geven. Anderzijds liet een aantal gecontacteerden weten, wel achter de tekst te staan maar hem ‘om privé redenen’ niet te zullen tekenen.
Ik hoop dat we met deze open brief toch een aantal mensen de moed hebben gegeven om zich weerbaar op te stellen en niet te capituleren voor de nieuwe pensée unique.’

Lees: Pleidooi voor het behoud van de vrije meningcultuur – open brief