Identiteit en het aanpassingsvermogen van kapitalisme

“Elk volk identificeert zich in de geschiedenis met kenmerkende waarden of modellen. Als die modellen of waarden in elkaar zakken, wordt de identiteit op zich bedreigd”, aldus prof. Chantal Delsol in La République (boek van 2002), geciteerd in Alain de Benoist, Nous et les autres – L’identité sans fantasmes (Ed. du Rocher, 2023, Monaco, ISBN 978-2-268-10860-5.

Waar we ook volgend citaat terugvinden, van Alain de Benoist zelf (p. 181):

“Het kapitalisme wreef zich in de handen met de massamigratie, niet alleen omdat het de mogelijkheid biedt om druk uit te oefenen zodat de lonen kunnen worden verminderd, maar ook omdat deze massamigratie tevens een consumentenmigratie betekent (de nieuwkomers moeten zich nog van alles aanschaffen). Het ‘nieuwe antiracisme’ vindt deze dagen haar belangrijkste bondgenoot bij grote industriële ondernemingen en multinationals, die zich echt niet in veel bochten moeten wringen om zich achter de ordewoorden van “dekolonialisering” of de gendergekte te scharen, want voor hen betekenen de nieuwe thema’s evenveel bronnen van winst. De waarheid is dat kapitalisme zich aan alles aanpast, aan het ‘racistisch antiracisme’, aan de ‘duurzame economie’ en aan ‘rechtvaardige handel’, telkens opnieuw als ze hierin mogelijkheden ziet om de marktgreep en marktwinst te maximaliseren”.

Peter Logghe

Eén gedachte over “Identiteit en het aanpassingsvermogen van kapitalisme

  1. Parlons vrai vertaald in “Laat ons vrij spreken” zou een prachtige leuze zijn voor het VB want voor iedereen verstaanbaar. Want spaar ons van een Bart Somers die zich zo graag hoort spreken.

Reacties zijn gesloten.