Tot spijt van wie het liever anders had gezien

Volgens een mededeling in de resp. staatsmedia hebben Iran en Saoedi-Arabië afgesproken hun relaties te herstellen en hun ambassades te heropenen binnen de twee maanden.

De gesprekken vonden plaats in Beijing van 6 tot 10 maart tussen Ali Shamkhani (Iraanse nationale veiligheidsraad) en Saoedisch minister Musaed bin Muhammad al-Aiban.

De video toont de mededeling op het Iraanse Nour News-kanaal dat bevestigde dat er binnenkort afspraken zullen gemaakt worden over de uitwisseling van ambassadeurs.

Het Saudi Press Agency bevestigde het akkoord en publiceerde de gemeenschappelijke verklaring van Saoed-Arabië en Iran, waarin beide landen overeen kwamen “elkaars soevereiniteit te zullen respecteren en zich niet te zullen bemoeien in elkaars binnenlandse zaken.” Bovendien betoonden beide landen dank aan de Iraakse regering en de sultan van Oman voor de dialoogrondes die tijdens de jaren 2021 en 2022 gehouden werden om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. En daar werd nog een dikke merci aan toegevoegd aan de inzet van de gastheer en supporter, de Chinese regering, die uiteindelijk tot dit succes leidde.

Gravitas heeft het zelfs over een diplomatische coup die China bewerkstelligd heeft. Klik op bruggetje (insluiten is niet mogelijk): https://www.youtube.com/live/uVMSfq7CYBM?feature=share

Dat het herstel van de Iraanse-Saoedische relaties een niet te onderschatten impact op de situatie in het M.O. zou kunnen hebben is voor iedereen duidelijk: voor de situatie in Syrië, in Jemen en zeker ook in Libanon. Al zal een bepaald land in het M.O. en Big Brother over de Atlantische Oceaan niet bepaald staan te juichen.

Als dit het resultaat is van de Chinese diplomatie, zouden we het vredesplan voor Oekraïne best niet verticaal klasseren.