I.S. ontving recent $ 6.9 miljard

I.S. ontving recent voor $ 6.9 miljard transfers via banken in Irak

Ondanks de “strikte veiligheidsmaatregelen” van de Iraakse regering bracht  de financiële commissie van het Iraakse parlement aan het licht dat bedrijven geld konden overmaken van de belangrijkste Iraakse banken naar banken in de door I.S. gecontroleerde regio.
Haitham El-Jabouri, lid van de commissie, vroeg de banken de namen van de bedrijven bekend te maken.  Zijn verzoek werd geweigerd.

Via alternatieve bronnen bereikten zowel de namen van de banken als van de bedrijven toch de commissieleden.  El-Jabouri voegde eraan toe dat de overschrijvingen vooral gebeuren door smokkelaars of professionele financiers die de geldmarkt manipuleren.   De bedrijven die de transfers uitvoeren verdienen er kapitalen mee.  De banken pikken uiteraard ook een graantje mee.
Amin Baker, lid van de justitiële commissie in het parlement verklaarde dat 15 bedrijven die geld doorsluizen geïdentificeerd werden.  Het spoor loopt naar Jordaanse banken die het geld overwijzen naar Iraakse banken.  Het geldpad loopt via een aantal instituties (banken en bedrijven die geld doorsluizen) tot het einddoel, I.S. bereikt wordt.   Een aantal hierbij betrokken instituties rekenen een minimum van $ 600.000 per maand voor hun diensten.

I.S. wordt wereldwijd als de rijkste gewapende organisatie beschouwd sinds de terreurgroep controle kreeg over Mosoel en andere regio’s in Irak.  Experten menen dat I.S. over een zowel regionale als internationale inkomens beschikt.
Volgens Iraakse bronnen zou I.S. alleen al van de centrale bank in Mosoel ca. 500 miljard Iraakse dinars – ca. $ 432 miljoen –  gestolen hebben, waarmee ze militaire operaties konden uitvoeren en de lonen van de duizenden vreemde terroristen konden betalen.
In januari keurde I.S. een budget van ca. $ 2 miljard voor het jaar 2015 goed met een te verwachten renteopbrengst van ca. $ 250 miljoen.

I.S. genereert inkomsten door de verkoop van olie en door belastingen, beschermingsgeld, bijdragen, zakat (tienden) en verplichte “goede doel”-bijdragen van handelaars. Bovendien valt I.S. regelmatig veiligheidsgroepen, militaire basissen en geldvervoerkonvooien aan.   Toen I.S. de macht greep in Mosoel, Tikrit, Fallujah en 13 andere steden confisceerden ze alle fondsen in 62 overheids- en privé banken.   Oliebronnen zouden naar verluidt goed zijn voor opbrengsten van min. $ 100.000 miljoen per maand.

Clarion Project

 

5 gedachten over “I.S. ontving recent $ 6.9 miljard

  • Nee, beste Frans, nooit gehoord van “i****lamitisch bankieren ?
   Rente is een haram-systeem {dat echter kàn omzeild worden via een vermeerderd uitleenbedrag dat kleiner is dan het opgetekend bedrag) —> 1.000 euro nodig (?) dan krijgt men 1.000, doch… op het ontleningsformulier staat wél 1.100 ontleend (èn dié laatste som is men wél verschuldigd)}

   • Eigenlijk moesten de “Cristelijke” banken eveneens die methode toepassen INDIEN zij WERKELIJK de leer van Christus ZOUDEN WILLEN volgen.
    Herinner maar eens de schooljaren waarin wij Bijbelse geschiedenis moesten aanleren: Jezus stormde de tempel van Jerusalem binnen, en gooide àlle kraampjes van de Farizeërs & Tollenaars omver… roepend: “Dit is het huis van gebed, en jullie hebben er een rovershol van gemaakt”.
    Ondanks dat Fikken sedert 1956 àlle vormen-van-religie overboord geworpen heeft, moet hij zulke dingen nog herinneren aan “nog-half-gelovigen”…aargh, iel aargh. 🙁

 1. Het is blijkbaar niet zozeer “de wil van Allah” die de grote rol speelt maar wel de zakkenvullers en profiteurs , die op den bult van duizenden slachtoffers grof geld verdienen . Ik vraag me af hoe die poenscheppers zouden reageren als hun dochters en vrouwen in hunne blote te koop worden aangeboden op de IS vogeltjesmarkt . Ik …. (censuur… het moet proper blijven!)

Reacties zijn gesloten.