Hypocrisie van de sancties in het Westen: …

… het Russische importvervangingsprogramma. Sancties werken averechts.

De sancties tegen Rusland zijn een farce gebleken, met schadelijke gevolgen voor de Europese economieën, aanhoudende (maar nooit genoemde) westerse energie-importen uit Rusland, een groot herstel van de Russische bbp-groei sinds begin 2022 en een grootschalig Russisch programma voor importvervanging gericht op langdurige zelfvoorziening op het gebied van goederen en diensten die eerder uit het Westen zijn gekocht.

In de eerste zeven maanden van 2023 was Rusland de op een na grootste leverancier van LNG aan EU-landen:

Gas verbieden maar gasproducten importeren

Terwijl Russische olie verboden is, overspoelen brandstoffen uit Russische olie Europa. Dit komt omdat de Russische olieverkoop aan China, India en Turkije een hoge vlucht heeft genomen – vanwaar het wordt omgezet in olieproducten die naar het Westen worden geëxporteerd.

De Indiase olie-import uit Rusland piekte in mei op 69 miljoen vaten, bijna tien keer meer dan in dezelfde periode in 2021, terwijl India in juni 5,1 miljoen vaten dieselbrandstof en 3,2 miljoen vaten vliegtuigbrandstof naar de EU verscheepte, vergeleken met 1,68 miljoen vaten. vaten en 0,51 miljoen vaten in juni 2021. 

Oekraïne heeft het Westen opgeroepen om de levering van alle geraffineerde olieproducten aan de G7-landen te verbieden als deze met Russische olie zijn geproduceerd, maar een dergelijke maatregel zou ernstige economische kosten voor de industriële economieën met zich meebrengen in een tijd van hoge inflatie en een gevreesde recessie.

Naast de hoge verkopen aan Europa ontdekte de NGO Global Witness dat China een belangrijke afnemer van Russisch LNG was. De totale import naar Europa is met 40 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2021, en de waarde van het geïmporteerde LNG tussen januari en juli bedroeg € 5,29 miljard.

In een klassiek geval van energiesancties die een averechts effect hadden, stopte Duitsland alleen met het Russische gas om enorme hoeveelheden meststoffen te importeren die uit dat gas werden geproduceerd. De goedkopere import van Russische meststoffen is met 334% gestegen.

En in tegenstelling tot de mythologie van het Westen dat Rusland “slechts een benzinestation” is, heeft de productie van het land een substantieel herstel doorgemaakt: 

Hoe dit contrasteert met de Purchasing Managers Index van de VS:

Hypocrisie van de voortzetting van de westerse handel met Rusland

Hoewel ze haat tegen Rusland prediken, slagen bepaalde westerse landen er nog steeds in grote hoeveelheden naar het land te exporteren.

  • Er is bijvoorbeeld een enorme toename geweest in de Duitse export naar Kirgizië! Waarom? – omdat ze van daaruit naar Rusland geëxporteerd kunnen worden!
  • Op dezelfde manier groeide de Duitse auto-export naar Kazachstan tussen 2021 en 2022 met 507%, en naar Armenië met 761%.
  • De export van chemische producten naar Armenië steeg met 110 procent, en naar Kazachstan met 129 procent. De verkoop van elektrische apparatuur en computerapparatuur aan Armenië groeide met 343%. Bijna allemaal te koop in Rusland!

En de VS importeren, zoals Bloomberg opmerkt, nog steeds enorme hoeveelheden uranium uit Rusland, omdat Rosatom nog steeds ‘s werelds grootste leverancier van uranium is en nog steeds bijna een kwart van de 92 Amerikaanse kernreactoren levert.

20% van de Amerikaanse elektriciteitsproductie is afkomstig van kernenergie en de VS zijn ‘s werelds grootste producent van kernenergie en nemen ongeveer 30% van de wereldwijde door kernenergie opgewekte elektriciteit voor hun rekening.

De VS zijn voor hun energiezekerheid volledig afhankelijk van Russische uraniumvoorraden sinds de laatste uraniumverrijkingsinstallatie in de Verenigde Staten in 2013 werd gesloten, en de nucleaire brandstofreserve zal achttien maanden meegaan. Op 24 augustus werd gemeld dat de Verenigde Staten hun aankopen van uranium-235 uit Rusland sterk hadden verhoogd. Het volume van de leveringen van splijtstof is 2,2 keer zo groot geworden. De VS betaalden 696,5 miljoen dollar voor de leveringen, een record sinds 2002.

Een ander voorbeeld van aanhoudende en hypocriete handel met Rusland betreft de Estse premier Kaja Kallas, een van de meest uitgesproken Russofoben, die eist dat alle handel met en zakendoen in Rusland moet worden stopgezet.

Stark Logistics, een transportbedrijf dat gedeeltelijk eigendom is van Kallas’ echtgenoot, Arvo Hallik, is nog steeds actief in Rusland en de premier verstrekte een “lening” van 350.000 euro aan het andere bedrijf van haar man, Novaria Consult, dat een belang van 24,8% heeft in Rusland. Sterke logistiek. Kallas staat onder druk om af te treden. 

Het Russische importvervangingsprogramma

Na het vertrek van Visa en MasterCard uit Rusland toen er sancties werden opgelegd, konden de Russen hun eigen nationale Mir-betalingssysteem, dat de Russische Centrale Bank en het Ministerie van Financiën in 2015 hadden geïntroduceerd, aanzienlijk uitbreiden. Mir is sinds 2022 enorm uitgebreid, niet in de laatste plaats omdat sancties betekenden dat Russische banken werden uitgesloten van het internationale SWIFT-betalingssysteem.

Samen met fundamentele veranderingen in de gas- en oliehandel, weg van Europa en richting het Oosten, zijn dergelijke structurele veranderingen in handel en financiën langdurige en niet gemakkelijk omkeerbare verliezen voor de westerse belangen die voorheen deze goederen en diensten leverden.

Geen wonder dat de Duitse krant Bild details publiceerde van een gesprek tussen Scholz en Macron, die betreurde dat Poetin de sancties niet eens had genoemd in zijn gesprek met hen! (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/ukraine-krieg-was-scholz-nach-seinem-putin-telefonat-besonders-quaelte-85191144.bild.html ) De lijst van Russische zelfvoorziening op korte en lange termijn ten koste van Europa en het Westen in het algemeen is uitgebreid:

Civiele vliegtuigen

Het prototype van het Russische SJ-100 korteafstandsvliegtuig, vervaardigd door het Yakovlev Production Center, heeft zijn eerste vlucht gemaakt. De test was succesvol en de gebruikte Frans-Russische motoren zullen binnenkort worden vervangen door puur Russische.

3D-printers

De Moskouse Digitale Plant (MDP) werd officieel geopend. Het bevat:

– het vervaardigen en ontwerpen van industriële 3D-printers;

– FHZL RUS is een Russisch-Chinese onderneming die de assemblage van 3D-printers lokaliseert

– “SPIN” – volledige cyclus additieve productie met 3D-printdiensten.

Pasta importeren is niet nodig!

In Kalmukkië werd het eerste pastaproductiebedrijf gelanceerd – een volledig cyclusproject – van veld tot toonbank. Het project voorziet in de ontwikkeling van een plantenteeltbedrijf en de organisatie van de eerste pastaproductie in de regio. Er zullen ongeveer 10 soorten pastaproducten zijn, waaronder producten gemaakt van durumtarwe.

Staalproductie

De Shakhta Pipe Plant werd geopend in de regio Rostov. De producten zijn gewalste staalplaten. De capaciteit in de eerste fase is 8.000 ton per maand, en bij maximale belasting – tot 15.000 ton per maand. De nieuwe fabriek is onderdeel van Techmash, dat stalen buizen produceert. West-Siberische ijzer- en staalfabrieken breidden de productie van walsrollen en banden uit. Voorheen kocht het bedrijf deze onderdelen voor de spoor- en balkenmolen, kogelmolen en kleine profielmolen in het buitenland.

Maaidorsers

Bij het melden van een recordoogst in de omgeving van Rostov werd benadrukt dat de maaidorsers in eigen land werden vervaardigd en niet geïmporteerd.

Militaire transportvliegtuigen

Er is nog een IL-76MD-90A zwaar militair transportvliegtuig vervaardigd en geleverd aan de klant bij Aviastar, een divisie van PJSC “IL.” Het vertegenwoordigt een aanzienlijk gemoderniseerde versie van het IL-76MD-vliegtuig, gebouwd met behulp van binnenlandse componenten. Het is speciaal ontworpen voor het transport en de parachute-inzet van militair materieel, personeel en vracht.

Scheepsmotoren

Petrozavodskmash Foundry (Karelië) heeft de productie voltooid van Ruslands eerste cilinderblok voor de nieuwe D500-familie scheepsmotoren. Ze werden voorheen niet in Rusland vervaardigd en doen niet onder voor die van buitenlandse equivalenten.

Geen wonder dat Rusland op koers ligt voor een groei van tussen de 2,5% en 3% in 2023, wat hoger is dan de VS, het VK en elk EU-land behalve Tsjechië. De verwachting is dat de eurozone met minder dan 1% zal groeien. Ondertussen stort de Duitse industrie in.

Ja, die sancties waren een geweldig idee!

Rodney Atkinson in Global Research

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Freenations .

1 gedachte op “Hypocrisie van de sancties in het Westen: …

  1. De Britse economie groeit met een 0,2 % in termen van BNP. En sancties? Gisteren toonde Huawei haar nieuwste smartphone en die behoort tot de allerbeste ter wereld met chips die evengoed zij dan die van Apple en Samsung. En zo kunnen we nog uren doorgaan. De landen van het Westen zijn de kampioenen van de hoogheidswaanzin. Ze zijn blind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.