Hoe zou M.A.S.H. 4077 anno 2022 eruit (mogen) zien?

Bestaat “Section 8” nog? Of geldt het intussen als aanbeveling voor de “inclusiviteit” van het Amerikaanse leger?

Tot onze grote vreugde wordt M.A.S.H. heruit gezonden op VTM4. Zonder politiek correcte censuur. Met zelfrelativering. En overgoten met een humoristisch gesmaakte saus. Je zou voorwaar kunnen geloven dat de reeks door de toen nog fantastische BBC gedraaid werd. Quod non.

Voor wie vandaag pas van het bestaan van M.A.S.H. hoort: het ging om de belevenissen van en in een Amerikaanse mobiele verpleegeenheid tijdens de Korea-oorlog. De reeks werd uitgezonden tijdens de Vietnam-oorlog – iedereen kon zich ermee identificeren. Vooral gekwetste en getraumatiseerde voormalige soldaten die noodgedwongen naar de VSA terugkeerden.

In de reeks speelt korporaal Klinger een rol als soldaat die per se naar huis wil keren en om die reden in vrouwenkleren rondloopt … iets wat nu als bijzonder vooruitstrevend zou ingeschat worden. Toen niet. Toen heerste nog het gezegde “doe normaal, dan doe je al gek genoeg.” Klinger wil slechts dat hem “Section 8” toegewezen wordt, de erkenning dat hij “niet geschikt is voor militaire dienst”. Trouwens in een aflevering slaagt Klinger bijna in zijn opzet tot hij verneemt dat hij – terug thuis – als homo of transvestiet zal bekend zijn – iets wat niet zijn bedoeling is: hij wil slechts een vliegtuigticket naar huis, weg van de oorlog.

Enkele hilarische scenes:

https://www.tvgemist.be/mash/seizoen-1-aflevering-1-pilot-221892