Historisch zijn er twee Oekraïnes

… stellen Yvan Van den Berghe en Luc Pauwels in Doorbraak

Luc Pauwels, auteur van Geschiedenis van Oekraïne, en Yvan Vanden Berghe, professor-emeritus Internationale Politiek, schetsen de geschiedenis van Oekraïne. Poetins historische claims zijn inderdaad terug te vinden in de geschiedenis, maar er zijn eveneens argumenten voor een zelfstandig Oekraïne. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dé Oekraiener niet bestaat. De Krim en de Donbas zijn gebieden waar veel pro-russische inwoners zijn. ‘We mogen ook niet vergeten dat Oekraïne zeker geen perfecte democratie is,’ stellen de historici.

Het is volgens hen perfect te begrijpen dat Poetin een neutraal Oekraïne wil. Er is uiteraard het recht van Oekraïne om te kiezen, maar die keuze zal heel divers zijn in het Oosten en het Westen van het land. ‘En als de NAVO geen keuze aanbiedt, is dat in het voordeel van de vrede,’ zeggen Pauwels en Vanden Berghe. Zij denken dat het conflict kan opgelost worden want Poetin weet inmiddels dat hij met deze oorlog alleen maar bereikt wat hij net niet wil.

Ga naar: Luc Pauwels en Yvan Vanden Berghe: ‘Oplossing Oekraïne ligt voor de hand’ – Doorbraak.be

Over Rusland: “Ze zijn al genoeg vernederd!

“Zelensky is van oorsprong een Russisch sprekende jood. Hij heeft met Oekraïne niet zo veel te doen. Heeft 5 jaar in Moskou geleefd en gewoond. Is een jurist, toneelspeler, acteur en multimiljonair… en man die niets tekort komt.”

“Men spreekt er ook nog een andere taal, een mengeling tussen Oekraïens en Russisch…

“Oplossing kan gemakkelijk: Oekraïne moet neutraliseren… Men moet vrede creëren door minder wapens en niet door meer wapens…

“Omkoping is schering en inslag.

Zelensky zegt gevaarlijke dingen: … dat Oekraïne kernwapens nodig had…

“Het zal voor Zelensky veel moeilijker zijn om de neutraliteit (einde van de oorlog) te verkopen dan voor Poetin.”

“Zelensky heeft zijn zaak goed verkocht. Dat is zijn stiel. Hoe hij zijn verlies kan diets maken?”

“Hij zegt gevaarlijke dingen. Hij wil ons bij de oorlog betrekken. Ook Polen. Da’s heel gevaarlijke.

“Is een paleisrevolutie in het Kremlin ondenkbaar?”

In hoever deze historische en theoretische benadering overeen komt met de dagdagelijkse realiteit…?… We geven dit mee ter overweging. In elk geval klinkt dit een pak verstandiger dan de Russofobische retoriek der politiek en media. Een aanrader!