Het Internationaal Strafhof in Den Haag hijst de witte vlag


Afbeeldingsresultaat voor united sanctions of america

Trumps scherpslijper, John Boltons bedreigingen aan het internationaal Strafhof hebben het gewenste resultaat. De VSA gaan vrijuit. Immers: “het heeft geen nut… het is te lang geleden.”

Openbare aanklaagster Fatou Bensouda had in november 2017 een verzoek tot onderzoek ingeleid naar vermoedelijke oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid in Afghanistan sinds 1 mei 2003. Op het lijstje met verdachten, resp. beschuldigden, staan de Taliban, de Afghaanse strijdkrachten, maar ook de CIA wegens folter en ontvoeringen naar geheime gevangenissen. Bolton dreigde: “De VSA zullen alle noodwendige middelen gebruiken om onze en de burgers van onze bondgenoten te beschermen tegen een onrechtmatige vervolging door deze illegale rechtbank.”

WEST_CIA Folterreport_RZ_2.indd

In maart deed Pompeo er een schepje bovenop: Het Strafhof valt “de autonome VSA wetgeving” aan. De VSA zouden voor buitenlanders visumbeperkingen invoeren als deze van plan zouden zijn in de VSA activiteiten te ontwikkelen die ernstige negatieve gevolgen voor de VSA-buitenpolitiek zouden kunnen hebben. Bedoeld zijn hiermee alle personen “die direct voor elk Strafhofonderzoek tegen VSA burgers verantwoordelijk zijn”. Inbegrepen zijn ook zij die zulk onderzoek eisen, ook de slachtoffers, die buiten hun mond zouden houden. Hij kondigde meteen ook “maatregelen” aan.

Het Strafhof heeft het verzoek van Bensouda geweigerd; de oorlogsmisdaden in Afghanistan worden niet vervolgd wegens “het onderzoek zou de belangen van justitie niet dienen”. Het bevestigend verslag van folteringen in de Amerikaanse Senaat mag in de vuilbak.