Catalonië: eerste onafhankelijke moslimstaat in Europa?

Zonder de wens van een onafhankelijk Catalonië te willen bekritiseren (… we zouden niet durven…), moet ons toch van het hart of ze daar geen andere zorgen hebben dan zich los te maken van het unitaire Spanje. Onafhankelijkheid… voor wie… voor wat? Vrienden die hun vakantie aan een Catalaanse Costa doorbrengen komen ontgoocheld terug: “Het is daar even erg als bij ons.” Waarmee ze de toestroom van moslims bedoelen.

Tussen 2011 en 2015 groeide het aantal moslims in Catalonië met 19.5%, 83.000 moslims méér dan 4 jaar geleden. Hiermee zijn ze de regio met de snelst groeiende moslimbevolking van Spanje. Catalonië telt 7 miljoen inwoners; 1 miljoen zijn immigranten (grotendeels moslims). Wordt Barcelona, de parel aan de Mohammeds kroon? We hebben gezien tot wat dit geleid heeft in 2017 op de Ramblas. En dan is het nog aan een onhandige terrorist explosiedeskundige te wijten dat de Sagrada Familia gespaard is gebleven.

Heeft de socialistische gewestregering daar lessen uit getrokken? Neen. Tot vaderlandsliefde – Indepedencia – hoort ook de bescherming van de eigen cultuur en waarden. Het gevaar komt eerder van Mekka dan van Madrid. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, trok 100.000 euro uit voor een spionnencentrum “tegen islamofobie”. In haar stad is 30% der inwoners van vreemde oorsprong. In 2000 minder dan 2%. Moet er nog (woestijn)zand zijn?

(…)