Het Beloofde Land maakt waterbeloftes waar

Intro image

Sorek ontzilting

Wat de Joden op een onvruchtbare lap grond in het Midden Oosten gepresteerd hebben wordt in de poco pers stilletjes verzwegen.  En dat de zgn. Palestijnen zich daar willen neerlaten is helemaal niet verwonderlijk.  Integendeel.

Gebruikelijk worden de al dan niet legitieme aanspraken op het Heilige Land aangevoerd om de eeuwigdurende strijd voor Jeruzalem, voor de ‘green line’, of liefst, de ultieme wensdroom, voor de verdrijving of uitroeiing van de Joden, te rechtvaardigen.   De poco media en politici lieten niet na hen hierbij een steuntje in de rug te geven. Israël bashen hoort tot de bon ton.  Tegenwoordig wordt er aan de Palestijnse ‘zaak’ minder aandacht besteed.  De concurrentie met I.S., Syrië, de vluchtelingentsunami, de moslim terreur is groot.

De media draaien zich in allerlei bochten om toch maar niet te moeten toegeven dat ‘een geradicaliseerde jongere’ gewoon een moslim moordenaar is.  En als in Israël een inwoner dood gestoken, dood gereden, beschoten, bekogeld wordt, door… ‘een getraumatiseerde Palestijnse vluchteling’ dan lijkt het alsof de nieuwsagenturen onder de Erdogan-censuur te lijden hebben.  Niks gezien, niks gehoord.  Een vermoorde Israëli heeft geen nieuwswaarde.

Israël mag nochtans fier zijn, want het land kan in zijn eigen drinkbaar water-noden voorzien.  Meer dan genoeg zelfs.  Door ontzilting van zeewater kan het land genoeg zoet water produceren voor de mens, dier, landbouw, industrie…

En dat was nodig.  Stilaan geraakte Israël uitgedroogd.  De overheid lanceerde een campagne om water te sparen en te herbruiken.   Rioolwater wordt zodanig gezuiverd dat het kan herbruikt worden om akkers te bevloeien.  Planten worden gemodifieerd opdat ze ook in brak water kunnen groeien.  De campagne voor waterbesparing is intussen quasi overbodig geworden, want het land kan door ontzilting van zeewater méér drinkbaar water produceren dat het nodig heeft.

Wat houdt de hoogopgeleide ingenieurs en politici van de buurlanden tegen om hun zandbak in een tuin van Eden te veranderen?

One of the driest countries on earth now makes more freshwater than it needs

 

 

 

5 gedachten over “Het Beloofde Land maakt waterbeloftes waar

 1. Op de samenkomst van de Arabische Liga sprak de Palestijnse minister Riyad al-Maliki in naam van Mahmud Abbas. Hij vroeg de aanwezigen om steun bij de klacht die tegen Groot-Britannië zou worden neergelegd wegens de Balfour Declaration in 1917, waarin Engeland een land aan de zionisten toezegde dat hen niet toebehoorde.
  De Israëlische staatsminister Dore Gold schoot al in zijn pen om te protesteren.

  Zou graag een nadere uitleg krijgen over bashen. Wordt daarbij kritiek bedoeld? Of onterechte? Bashen wij Amerika, Merkel, BDW, Turkije e.a?

 2. Der Verein Deutsche Meerwasserentsalzungsanlagen (DME) was en is actief voor de waterproductie en het ontzilten van zeewater in: Israël, Libië, Algerije, Bahrein, Irak, Iran, Jemen, Jordanië, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi Arabië en de V.A.E.
  In het rapport van DME staat de hoofdcapaciteit duidelijk vermeld.

 3. Om terug te komen op DME, hun rapport vangen ze met de hiernavolgende zin aan. Is het uit waarheidsliefde, of om zich te vrijwaren van schadeclaims bij het veroorzaken van schade aan het milieu?
  ‘Länder wie Israel, die Golfstaaten oder afrikanische Staaten mit wenig oder keinen natürlichen Süsswasservorkommen sind auf die Entzalzung des Meereswasser angewiesen’ (Landen zoals Israël, de Golfstaten of Afrikaanse Staten met weinig of geen zoetwater zijn op de ontzilting van zeewater aangewezen)
  Dan gaat het verder-zet het meteen in het Nederlands-‘ in ieder geval is de techniek niet onomstreden. De ontziltingsinstallaties gelden als energie intensief en wegens het in hoge mate zout en chemische stoffen bevattende afvalwater is het een belasting voor het milieu. De kritiek ziet daarom grote installaties niet als een geschikt instrument om in het tekort aan water tegemoet te komen.’

  Alternatieven worden uitgelegd, maar die leveren veel minder capaciteit, de ontziltingstechnologie in het algemeen en het gebruikelijke procédé -16 blz- in de respectievelijke landen waar hun hoog opgeleide ingenieurs actief zijn.

Reacties zijn gesloten.