Het begint te dagen…

“Gematigde rebellen”? In Nederland is justitie het niet eens met buitenlandse zaken.

Afbeeldingsresultaat voor gematigde rebellen cartoon

Voor het eerst heeft de Nederlandse rechter uitspraak gedaan over de aard van de Syrische strijdgroep Ahrar al-Sham. De rechtbank in Rotterdam bestempelde de beweging in een zaak tegen twee Syriëgangers vandaag als ‘terroristisch’. Het ministerie van buitenlandse zaken typeerde Ahrar al-Sham juist als ‘gematigd’. De Nederlandse regering steunde in de afgelopen jaren ook verschillende strijdgroepen in Syrië die militair samenwerkten en nauwe banden onderhielden met Ahrar al-Sham.

Deze strijdgroep was tot voor kort een van de machtigste jihadistische bewegingen in Syrië. Ahrar al Sham bevond zich jarenlang in een ‘grijs gebied’: de groepering staat niet op internationale terreurlijsten, maar sommige landen, zoals Duitsland, beschouwen de strijdgroep wel als terroristisch. De groepering werkte samen met Al-Qaida, maar ook met door Nederland gesteunde strijdgroepen. Lees verder…

Het Nederlandse buitenministerie volgde trouw de marsbevelen van de VSA:

Intussen heeft Ahrar al-Sham eieren voor hun geld gekozen en zich bij HTS (al-Nusra) aangesloten. Wat jaren geleden verontwaardigd van de hand gewezen werd, maar nu uit noodzaak – ze voerden een privé oorlogje tegen elkaar – dan toch een feit is (Meer info in een reeds geplaatst artikel i.v.m. “concurrent” HTS, zie onderaan). Iets wat nog niet tot het Nederlandse buitenministerie doorgedrongen is.