Herdenk Lepanto: het kruis of de halve maan

File:Fernando Bertelli, Die Seeschlacht von Lepanto, Venedig 1572, Museo Storico Navale (550x500).jpgDe slag bij Lepanto, de slag om het kruis of de halve maan, de slag om Europa

Vandaag herdenken we de Zeeslag bij Lepanto (7 oktober 1571), waarbij de vloot van de Heilige Liga de Turkse vloot overwon.  Het oppercommando van de Liga was in handen van Juan de Austria, de buitenechtelijke zoon van keizer Karel V en Barbara Blomberg uit Regensburg.

De Turkse vloot gold sinds 1538 onoverwinnelijk en ze beheerste bijna heel de Middellandse Zee.
Kort daarvoor hadden de Turken Cyprus veroverd, waarbij het tot onbeschrijflijke wreedheden kwam.  Zo werd na de capitulatie van Famagusta de Venetiaanse commandant levendig gevild.

Met de zege bij Lepanto was de Ottomaanse bedreiging nog niet afgewend.  Slechts twee jaar later, in 1573, zegde Venetië zijn bondgenootschap met de christelijke Liga op, deed afstand van Cyprus en betaalde de Turkse sultan zelfs 100.000 dukaten per jaar om zijn handel in de Levante niet in gevaar te brengen.  Ook toen waren handelsbelangen belangrijker dan een bond met andere katholieke landen.  De onmogelijkheid om samen sterk te staan tegen de islamitische bedreiging resulteerde 110 jaar later in het beleg van Wenen.

De slag bij de Kahlenberg behoedde de oude keizerstad op het laatste nippertje voor een soortgelijk lot als Konstantinopel.

Wat de moslims opnieuw naar Europa gebracht heeft is geborneerd fanatisme en religieuze dwang, die met onze leefwereld, met onze ideeën over mensenrechten en waardigheid totaal niet overeenstemmen.

De herdenking van de slag van Lepanto moet ons eraan herinneren dat het avondland en diens cultuur ook vandaag nog moeten verdedigd worden.   Ook en vooral van binnenuit: tegen EU-machtswellustelingen en nuttige idioten.

 

FT
 

 

3 gedachten over “Herdenk Lepanto: het kruis of de halve maan

  1. Vreselijk die slag van Lepanto , al dat bloedvergieten om die antieke verrijkers een beetje op afstand te houden , om een beschaving en religieuse overtuiging te redden . Als er in die tijd correct-politieke partijen zouden geweest zijn , een OCMW en een Europese unie , had die slag nooit plaatsgevonden . Dan zou in 1571 vermoedelijk de eerste Nobel-prijs voor de vrede zijn uitgereikt .aan president Van Rompluim , de buitenechtelijke zoon van Filips den onozelaar en Maria von Vismarkt . Nu zoveel jaren later met een beschavingsthermometer die op springen staat en na de uitvinding van het woordje racist wordt Europa bezet door de vijand .De nieuwe (h)orde ondergebracht in hotels , genieten van een leefloon met alle mogelijke sociale voordelen waar ze in hun thuislanden nooit van gehoord hebben. Het is mijn overtuiging dat minder beschaafd zijn heeeel veeeel voordelen heeft . Probeer in hun prachtlanden te bereiken wat hier in de beschaving allemaal mogelijk is

  2. Vroeger vochten we tegen de Turken en nu laten we ze binnen met de valiezen, waar is onze fierheid gebleven, en het zal moeilijk worden om ze ooit uit Europa te krijgen

Reacties zijn gesloten.