Heeft Obama Assads ‘rode lijn’ overschreden?

storybild

Amerikaanse mariniers tijdens de gezamenlijke legeroefeningen ‘Eager Lion’ met het Jordaanse leger in juni 2013. Foto Keystone/ AP/Mohammad Hannon)

Heeft Obama Assads ‘rode lijn’ overschreden?

De eerste plausibele verklaring voor de vermeende gifgas-aanval door het Assad-regime zou kunnen zijn dat Amerika al in Syrië actief is en rebellen onder hun commando naar Damascus laat oprukken.

Het is voorlopig nog onduidelijk wat woensdag ten oosten van Damascus gebeurd is.  Het Assad-regime heeft de middelen en met een andere mogelijkheid weigert men rekening te houden.  Maar dan nog blijft de vraag open waarom hij een dergelijke escalatie zou uitlokken net op het moment dat er tegelijkertijd 20 internationale wapeninspecteurs zich in de hoofdstad bevinden? Volgens de geruchten-mallemolen zou er al een Amerikaanse legereenheid in het land zijn om de ‘rebellen’ te ondersteunen.

De Franse krant ‘Figaro’ en het Israëlische internetportaal ‘Debkafile’ maakten melding dat er sinds midden augustus 250 ‘rebellen’ in het zuiden van Syrië zouden strijden.  Volgens deze info zouden ze door Amerikaanse specialisten in een trainingskamp op Jordaans grondgebied voor commando-opdrachten opgeleid en met Russische wapens uit Amerikaanse en Saoedische voorraden uitgerust zijn. Maandag zouden nog eens een 300-tal dergelijke strijders de Jordaans-Syrische grens overgestoken zijn en snel vooruitgang geboekt hebben op het terrein.

100 km van deze grens ligt Damascus, waar ‘rebellen’ in de omringende voorsteden  wel al present tekenen zonder dat ze een echte bedreiging vormen voor de regeringstroepen.  De ondersteuning van de toegevoegde strijders zou de machtsverhouding in het nadeel van Assad kunnen verschuiven.  Deze heeft het gebruik van chemiewapens steeds uitgesloten zolang er geen buitenlandse troepen zich in het conflict mengen.

Volgens de mediaberichten willen de VS eerst een bufferzone in het zuiden van Syrië installeren om daar meerdere opleidingskampen op te richten en misschien ook een vliegverbod te kunnen opdringen.  In Jordanië staan immers voor dit doel  Patriotraketten en F-16 jets klaar, die de VS na een gemeenschappelijke oefening in Jordanië achter lieten.
Midden augustus had de Amerikaanse baas van alle VS stafchefs, Martin Dempsey, Jordanië bezocht en de onderaardse commandoruimte, dichtbij de hoofdstad Amman, geïnspecteerd, van waar de Syrische speciale eenheden geleid worden.  Hun leden zijn uitgezochte soldaten van het Vrije Syrische Leger, die geen band hebben met extremistische groepen zoals Al Nusra, bloedbroeders van Al Qaeda.
Volgens Debkafile’s militaire bronnen zou Moskou de Russische vloot  in de Middellandse en Zwarte Zee het signaal ‘oorlogswaakzaamheid’ gegeven hebben en houden troepen in het midden en zuiden van Rusland zich gereed.

Vermelden we ook nog dat volgens de Britse krant The Times van 19 augustus  Turkije in mei in de stad Adana een 12-tal leden van Jabhat al Nusra, de Syrische terreurgroep, heeft gearresteerd. Ze hadden volgens dat verhaal een 2 kg grote bom bij zich die ook sarin bevatte.

Lees ook http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/08/26/een-stok-om-de-hond-te-slaan-syrie-en-de-chemische-wapens/

http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/08/syrische-leger-vindt-chemische-wapens.html

http://rt.com/news/sarin-gas-turkey-al-nusra-021/

FT

Bron: compilatie uit diverse media