Heeft de klimaatverandering een genocide nodig?

Afbeeldingsresultaat voor kleine ijstijd

Hoe komen we op deze vraag? Door Erdogan. Die laat niet met zich sollen. Nadat de VSA-Senaat unaniem de massamoord op de Armeniërs erkende als “genocide” zou het wel eens kunnen dat de Turkse regering beslist de verdrijving, moord, uitroeiing der Indianenstammen in Noord-Amerika een zelfde definitie te geven. We citeren Erdogan: “Kunnen we het over Amerika (VSA) hebben zonder de Indianen (native Americans) te vernoemen? Het is een schandvlek in de VSA-geschiedenis.” Hij refereerde naar de dood van miljoenen inheemse stammen, goed voor ca. 90% van de bevolking, rond het einde van de 15de eeuw.

Volgens een studie van het University College Londen zouden er zo’n 55 miljoen Indianen de dood gevonden hebben tijdens de Europese verovering van de huidige VSA. We moeten wel eerlijk blijven: ze werden niet allemaal uitgemoord. Velen stierven door besmetting. De Europeanen brachten ziektes mee, waartegen zij (nog) geen immuniteit opgebouwd hadden. (Meer info bij: Science Direct)

De positieve keerzijde, die in de studie kenbaar gemaakt werd: door de hoge sterftecijfers van deze stammen bleven landbouwgronden – naar schatting ca. 56 miljoen hectaren – braak liggen, groeiden er bossen en struiken, die de vermaledijde CO2, veroorzaakt door fabrieken, vliegtuigen, diesels, koeien en houtkachels in de slecht-geïsoleerde woningen der Indianen, opnamen. wat dan weer leidde tot een klimaatverandering… de temperatuur daalde… we spreken dan over de Kleine IJstijd.

2 gedachten over “Heeft de klimaatverandering een genocide nodig?

Reacties zijn gesloten.