Griekse eilanden in de uitverkoop

Ik had eigenlijk niet gedacht dat het de koppen zou halen, maar Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani van Qatar heeft zes eilanden gekocht in Griekenland voor een prikje.

In de binnenlandse pers, was er niet veel over te vinden, maar de buitenlandse pers pikte het bericht meteen op. Alleen heb ik her en der wel een aantal onjuistheden opgemerkt, dus kan het geen kwaad om de zaken eens op een rijtje te zetten.

Locatie van het eilandje Oxeia op Google Maps

Locatie Oxeia eiland volgens Google

De sheik heeft het eiland Oxeia gekocht, een eilandje dat voor de westkust van Griekenland ligt, aan de monding van de Acheloos rivier. Aan de andere kant van het eiland ligt Ithaca. Voor de goede verstaander: de sheik heeft niet Ithaca gekocht, want dat heb ik wel eens gelezen. De prijs die hij voor Oxeia heeft neergeteld, was 4,9 miljoen euro. Het eiland zelf was eigendom van een bewoner van het eiland Ithaca. Die wilde er al lang vanaf geraken, maar door allerlei bureaucratie, was dat niet eenvoudig. Nu is het dus toch gelukt.

Omdat de sheik er 3 vrouwen en 24 kinderen op nahoudt, volstaat 1 eiland niet, dus heeft hij nog 5 kleinere eilandjes van de Echinadengroep gekocht. Namen van deze eilandjes ken ik niet. Daarvoor heeft hij nog eens 3,5 miljoen extra opgehoest. De 5 eilandjes waren eigendom van de gemeente Ithaca.

Het zijn niet de enige eilanden daar in de buurt, die in privéhanden zijn. De scheepsmagnaat wijlen Aristotelis Onassis had er destijds Skorpios gekocht. Op dat eiland is hij nog getrouwd met Jacky Kennedy. Overigens wilde de sheik eerst Skorpios kopen, want daar is al water en elektriciteit, iets wat hij op zijn nieuwe eigendom nog zal moeten installeren. Maar de vraagprijs van de kleindochter van Onassis, 200 miljoen euro, was te hoog voor de sjeik.

Laat er dus duidelijk over bestaan dat het niet de Griekse staat is die eilanden verkoopt om uit de schulden te raken. Daar heeft het niets mee te maken. Ook zijn deze eilanden niet verkocht door het Hellenic Republic Asset Development Fund, dat instaat voor de privatisering van onroerend goed, zoals voorgeschreven in de leenovereenkomst met de trojka.

De gemeente Ithaca is niet de enige gemeente in Griekenland die eilandjes in haar bezit heeft. Het is ook niet de enige gemeente die een eilandje probeert te verkopen. En het is niet zo uitzonderlijk dat iemand een eiland in privébezit probeert te verkopen. Afgelopen november ben ik met de VRT-ploeg naar Patroklos geweest, in de schaduw van de Sounion-tempel. De eigenaar heeft ook daar problemen om het eiland kwijt te raken. Maar de vraagprijs voor Patroklos is 150 miljoen euro. De sjeik heeft voor zijn 6 eilandjes slechts 8,4 miljoen euro neergeteld. Dat is echt wel een peulschil, maar gezien de eilanden niet in handen waren van de Griekse overheid, zou het ook fout zijn om te zeggen dat Griekenland uitverkoop houdt.

Ik vraag me wel af of de sheik zal moeten opboksen tegen de Griekse bouwvoorschriften. Die laten niet toe dat er een huis groter dan 250 m2 wordt gebouwd. Voormalig minister van Openbare Werken Souflias (onder premier Karamanlis) wist dat te omzeilen door 2 woningen met elkaar te verbinden via een soort van brug. Eens benieuwd of men de sjeik zijn gang zal laten gaan, want hij wil iets groots bouwen. En ik zou ook wel eens willen zien wat er gebeurt, mocht de sjeik op archeologische resten stoten als hij zijn optrekje wil gaan bouwen. Gaat dan ook alles moeten worden stil gelegd? Niet vergeten dat de buurt een vrij bekend verleden heeft: Ithaca was de woonplaats van de homerische held Odysseus.

Overigens wilde de sheik nog heel wat meer onroerend goed in Griekenland kopen, maar dat lukte blijkbaar niet zo goed. Een paar jaar geleden zag ik hem al met Georgos Papandreou een overeenkomst ondertekenen om te investeren in de oude luchthaven van Hellinikon, hier in Athene. Dat is toen niet doorgegaan, omdat de sheik niet zo blij was met de procedure die moest worden gevolgd. Griekenland moet dan wel privatiseren van de trojka, maar er moet een procedure van openbare aanbesteding (zogenaamde tender) worden gevolgd, en de sjeik wilde liever niet al te veel concurrentie blijkbaar.

Toch kijkt premier Samaras heel erg naar Qatar om investeringen aan te trekken. Vorige week was hij er nog op bezoek. En vandaag zal het Griekenland-Qatar zakelijke comité samen gaan zitten onder voorzitterschap van Vice-minister van Ontwikkeling Notis Mitarakis en de directeur van Qatar Holdings Ahmad Al-Sayed. Ze gaan kijken of ze geen fonds kunnen opzetten om de KMO’s te subsidiëren en om de verdere privatiseringen te bekijken. Het zal niet de laatste keer zijn dat de oliedollars hier stukken land zullen opkopen, zo veel is zeker.

Bron: Reilen en zeilen in Griekenland, http://btersago.com/blog/?p=8173