Geen elektrische voertuigen op veerboot

De Noorse rederij Havila heeft een verbod uitgevaardigd op elektrische, hybride en hydrogeen-aangedreven auto’s aan boord van haar schepen. Na een risico-analyse kwam men tot het besluit dat het risico voor de veiligheid van de vloot te groot is. Eens zo’n wagen vuur vat, is er geen blussen meer aan.

Nochtans wil Noorwegen vanaf 2025 de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren verbieden.

Havila is de rederij van de zgn. postboten die op en neer langs de Noorse kust varen. Deze routes zijn belangrijk voor het Scandinavische passagiers- en vrachtverkeer en bovendien bij toeristen die, al dan niet met een fiets, erop en eraf kunnen stappen bij elke halte.

Het risico voor schepen die elektrische auto’s vervoeren werd druk besproken in scheepvaartkringen sinds de Felicity Ace in februari zonk in de nabijheid van de Azoren. Elektrische voertuigen vatten vuur en de vlammen konden, zoals bekend, niet geblust worden. Uiteindelijk zonk het grote schip met zo’n 4000 luxe auto’s zoals Porsche, Bentley, Lamborghini en Audi, met een waarde van ca. 400 miljoen dollar. De brand, die zou begonnen zijn bij de elektrische wagens, was na een week nog niet uitgedoofd . Zelfs Greenpeace waarschuwde voor elektrische voertuigen aan boord van schepen.

Sinds vele jaren bezitten wij de reeks boeken die het echtpaar Sjöwall & Wahlöö samen schreef en publiceerde. Zij waren de geestelijke ouders van politierechercheur Martin Beck. In één dezer boeken, De vrouw in het Götakanaal, (in het Zweeds: Roseanna) wordt n.a.v. een moord, zo’n reis met een postboot in alle details beschreven.

Free West Media