Gas-vertelselkes met een politiek getint prijskaartje

In oktober heeft Hongarije een nieuw lange termijn gascontract met Gazprom afgesloten waarbij Hongarije niet alleen het nodige gas maar ook een gunstige prijs bedongen en gekregen heeft. De EU besliste in ons aller naam een andere strategie te volgen, nl. de dagprijs van het gas af te wachten én te moeten betalen. Idem dito voor Oekraïne dat officieel geen Russisch gas meer koopt, maar wel “Europees gas”.

In werkelijkheid heeft Oekraïne het gas sinds 2014 bij schijnfirma’s in Hongarije gekocht die Russisch gas omdoopten in Europees gas. De schijnfirma’s in Hongarije hebben voor deze dienstverlening 100 dollar per geleverde m3 berekend. Oekraïne blijft hoog op haar hautaine toren zitten, weigert gas uit Rusland te importeren (… met vijand Rusland doet men geen zaken… ) en heeft bijgevolg opnieuw leveringscontracten met Hongarije afgesloten, dat sinds oktober via de nieuwe pijplijn Turkish Stream onbezorgd gas geleverd krijgt. Voor Hongarije is dit mooi meegenomen: import aan een prix d’ami en verkoop aan de officiële marktprijs (of een fractie daaronder).

Grote baas van het Oekraïense gastransportsysteem, Sergej Makogon, gaat op facebook de von Münchhausentour op met het volgende verhaaltje voor het slapen gaan:

“Voor het eerst in de geschiedenis is Oekraïne ermee gestart fysisch gas uit Hongarije te importeren. In het verleden heeft het Oekraïense gastransportsysteem uitsluitend richting Oekraïne-Hongarije gewerkt. De vooruitgang staat echter niet stil: dankzij technische ingrepen is nu ook mogelijk het gas in beide richtingen te laten stromen.

Hongarije is nu na Slovakije de tweede gegarandeerde gasleverancier aan Oekraïne geworden. “De opening van deze richting heeft het voor handelaars mogelijk gemaakt vanuit een terminal in Kroatië vloeibaar gas aan Oekraïne te leveren.”

Er wordt niet bij vermeld dat dit LPG gas veel duurder is dan het gas uit Rusland. Daar bovenop komen dan nog eens de transitkosten.

Volgens cijfers van het Oekraïense gasnet importeerde Oekraïne in 2021 meer dan 2.6 miljard m3 gas “uit de EU”.

De waanzin in het kwadraat: er werd een ingewikkelde technische oplossing gevonden opdat het Russisch gas verder via Oekraïne naar Europa stroomt en tegelijkertijd Russisch gas voor een beduidend hogere prijs in de tegenovergestelde richting vanuit Europa naar Oekraïne stromen kan.

Hongarije zal volgens het in september ’21 getekende contract 4.5 miljard m3 per jaar ontvangen, waarvan 3.5 miljard m3 via Servië (Turkish Stream) en 1 miljard m3 via Oostenrijk.

In 2020 leverde Gazprom 8.637 miljard m3 gas aan Hongarije en 10.522 miljard m3 in 2019. In de eerste helft 2021 stegen de leveringen met 5% op 3.909 miljard m3.

Bovendien levert Rusland ingevolge lange-termijn contracten gas aan Duitsland, wat betekent dat Gazprom het gas goedkoper dan de dagprijs verkoopt.

Poetin maakt het rekensommetje: “Alleen al met de doorverkoop van een miljard m3 gas kan men bijna een miljard dollar verdienen, en degenen (Duitsland) die van ons 5.6 miljard méér konden krijgen dan voorzien in de lange-termijn contracten, verkopen het nu door. Daar bevindt zich de pijplijn die het Poolse pijplijnsysteem verbindt met het Oekraïense. Het volume bedraagt ca. 3 miljoen m3 per dag. Dat is exact de hoeveelheid die door Duitsland aan Polen geleverd wordt. Ik neem aan dat dit uiteindelijk in Oekraïne belandt. De verbruikers in Europa en Duitsland moeten weten wat er in werkelijkheid gebeurt.“

Samengevat: Oekraïne importeert het gas beduidend duurder dan indien het direct van Gazprom zou kopen. Daarbij maak het niet uit of Duitse, Hongaarse, Slovaakse importeurs het Russische gas aan Oekraïne leveren of vloeibaar gas uit Kroatië laat transporteren. Het bankroete, corrupte Oekraïne koopt liever duur gas dan goedkoper rechtstreeks in Rusland te verwerven. En ziet er geen graten in de tussenhandelaars een serieuze commissie te betalen. Wie betaalt uiteindelijk de rekening? De Oekraïense, de Europese belastingbetaler?

En zeggen dat dit allemaal begonnen is toen Oekraïne de gasfacturen aan Rusland niet meer kon of wilde betalen. Het scenario dreigt zich te herhalen in Moldavië.

Oekraïne-EU-revers-gasleiding loopt leeg | Golfbrekers