Gaat de dappere EU overstag?

Turkije wil dat EU subsidie aan Duits concert over Armeense genocide intrekt

Turkije heeft de Europese Unie gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De intendant van het Duitse orkest spreekt van een “aanval op de vrijheid van meningsuiting”. Volgens Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent informatie over de concerten van zijn website verwijderd.

Het Dresdner Sinfoniker wil ‘Aghet‘ (Armeens voor ‘catastrofe’) opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen in wat nu Turkije is. Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten.

Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.

Het Dresdense orkest wil het stuk, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanboel en Jerevan spelen. De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft de unie verzocht de subsidie in te trekken, maar volgens de Duitse krant de Dresdner Neueste Nachrichten blijft het agentschap het project steunen.

Tot zover het bericht uit HLN.  Bij Die Welt kan je wel vernemen dat de EU intussen de informatie omtrent Aghet op haar webstek verwijderd heeft.    De Dresdner Sinfoniker ervaren de Turkse druk als een ‘Böhmermann’-chantage.

Die Welt  

1 gedachte op “Gaat de dappere EU overstag?

  1. Turkije wil dit, Turkije wil dat… , wij willen geen Turken en wij willen dat Turken zich met niets te bemoeien hebben in Europa want Turkije is NIET Europa en mag ook NOOIT bij Europa horen.
    Duidelijk politiek, tuig?

Reacties zijn gesloten.