‘Ondernemende’ vluchtelingen

Wie zegt dat ‘vluchtelingen’ er slechts op uit zijn te profiteren van onze sociale voorzieningen?  In het Nederlandse Alphen a/d Rijn werd bewezen dat ze beschikken over een behoorlijke dosis ‘entrepreneurschap’.  

Een normaal denkende mens gaat ervan uit dat een gevangenis zowat de laatste plaats is die bestolen kan worden.  Niet toch.

Asielzoekers die een half jaar in de gevangenis van Alphen aan den Rijn verbleven, hebben het gebouw gestript. Hoewel de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de diefstal in de doofpot stopt (“een misverstand, slechte communicatie”), blijkt uit interne documenten dat er grootschalige roof plaatsvond. In Alphen zaten 1140 asielzoekers. Nu wordt de gevangenis gereed gemaakt voor het huisvesten van 268 arrestanten.  Blijkbaar zijn ‘normale’ bajesklanten nog de slechtste niet.

Er zouden veel televisieschermen zijn verdwenen. Zowel in de beginperiode van de asielopvang, als tijdens hun vertrek verdwenen er kostbare spullen. DJI woordvoerders Jaap Oosterveer en Renske Piet ontkennen echter de diefstal. In interne documenten die in handen zijn van de Telegraaf, blijkt echter dat er wel degelijk TV’s zijn verdwenen en dat er veel natte ruimtes te smerig om schoon te maken. Daarvoor moet een extern bedrijf komen.

Eerder waren er al veel incidenten, waarbij de politie 51 keer in actie kwam: vechtpartijen, aanrandingen, handel in drugs, alcohol en sigaretten. Ook werd er melding gemaakt van vermoedens van ronselen. Een van de bewoonsters is na een bedreiging naar een blijf-van-mijn-lijfhuis gebracht. Tot twee maal toe vonden er ook diefstallen plaats buiten het asielzoekerscentrum.

Telegraaf: doofpot   –                /      Telegraaf: ‘misverstand’