Fotogenieke vluchtelingenkinderen

Maria, het Syrische vluchtelingenkind, dat stierf omdat de Griekse autoriteiten geen hulp wilden verlenen. Zo’n titel haalt altijd de mediakoppen. Goed voor een vervolgverhaal over wanhoop en wreedheid. Over egoïsme en onmenselijkheid. Blijkt dat het verzonnen was door “Der Spiegel”.

Als zelfs “Der Spiegel”, na onderzoek, toegeeft dat het “zelf” fouten heeft gemaakt… Het zou gaan om verslaggeving uit de maand augustus over een zgz. gestorven vluchtelingenkind aan de EU-buitengrens, m.n. de rivier Evros, de scheidingslijn tussen Turkije en Griekenland.

Die Welt vraagt zich af of “Der Spiegel” zich heeft laten verleiden hierover te berichten, vergezeld met de daarbij horende verwijten tegen Griekenland, zonder dat er zelfs een dood vluchtelingenkind bestond? In einem ausführlichen Bericht hat das Hamburger Medienhaus jetzt die Ergebnisse eigener Nachforschungen veröffentlicht.

In se gaat het om de beschuldiging dat de Griekse overheid de zgz. dood van een kind, Maria, op Grieks grondgebied had kunnen verhinderen. “Vluchtelingen” zouden aan “Der Spiegel”-journalisten een gsm-foto van een kind gestuurd hebben, een kind dat er bleekjes uitzag en met gesloten ogen op de grond lag, met een blauwe plek aan een been. Volgens de afzender van de foto, een getuige-vluchteling: een beet van een schorpioen.

Blijkt dat er te dikwijls en te nadrukkelijk de voorwaardelijke wijs gebruikt werd. Zou, zou kunnen, hadden, vermoeden, dachten, eventueel, misschien…. Dat “vluchtelingen” alle middelen gebruiken om naar de goudpotten van het westen te geraken, is begrijpelijk. Echter… linkse persmuskieten doen zelfs niet de moeite een tip na te gaan. Alles kan en mag om de omvolking aan te moedigen en goed te praten.

Die Welt zette de puntjes op de “i”: https://www.welt.de/kultur/medien/article242964849/Spiegel-Angeblich-gestorbenes-Fluechtlingsmaedchen-Maria-offenbar-erfunden.html

Nadien kwam er een minuscule mea-culpa van “Der Spiegel”: “we zijn nog een keer heel grondig gaan nakijken…” Juist. Dàt kunnen wij ook vanachter onze laptop.

https://www.spiegel.de/backstage/debatte-ueber-fluechtlingsberichterstattung-des-spiegel-der-fall-maria-a-60436ed1-a07d-4288-88bf-baa530bf0ef3

Eén gedachte over “Fotogenieke vluchtelingenkinderen

Reacties zijn gesloten.