Fawlty Towers 2023

John Cleese heeft kenbaar gemaakt dat hij, in samenwerking met zijn dochter Camilla, opnames plant van een nieuwe reeks zoals “Fawlty Towers”. De verhaallijn zou zich afspelen in wat men noemt een boutique-hotel. Zoals Fawlty Towers het trouwens ook was maar dan zonder kwaliteitssterren: een kleinschalig, goedkoop hotelletje met een eigenzinnige baas die de boel in het honderd laat lopen. Dàt het uitvergroten van typetjes juist deel uitmaakt van humor wist ook onze Gaston Berghmans. En werd ook in bepaalde tv-reeksen frequent gebruikt om de onderhuidse aanklacht en/of ridiculisering in beeld te brengen. Zoals bv. in de Amerikaanse TV-reeks M*A*S*H die nu ook niet meer zou kunnen gedraaid worden om verschillende redenen: racisme, BLM, #MeToo, Woke-isme én kritiek op de Amerikaanse defensie en politiek. Het hield de VSA een spiegel voor… en daar houden ze niet van, de politiek-correcte dirigenten van onze aardbol.

Alle woke-duivels werden op Cleese losgelaten… “Het is een slecht idee. Zijn humor is niet de huidige humor….” Gelijk hebben ze, niet helemaal, maar toch gedeeltelijk: ze hebben gewoon géén zin voor humor of zelfbeschouwing. Die werd begraven onder een verplichte kleilaag woke-isme. Ze vragen zich af of men in het jaar 2023 een dergelijke beledigde humoristische reeks kan maken… Of eerder: ze wéten dat dit niet kan. De “mensen zouden het niet pikken”, zeggen ze. Stel je voor te durven lachen met situaties die de woke-isten niet grappig vinden… Eigenlijk moeten we medelijden met hen hebben…

We kozen dit klein fragment, omdat het de hypocrisie uitvergroot. Basil wil àndere klanten aantrekken, klanten met méér klasse:

Wat volgens John Cleese nu reeds vast staat is dat de BBC de nieuwe reeks niet zal uitzenden. Niet zal mógen uitzenden. Cleese heeft nl. zijn buik vol van de politieke correctheid en wil vermijden dat er geknipt wordt met de woke-schaar.

Meer info over de geschiedenis en de verdiensten vindt u – jawel – bij de BBC. Nochtans werd de reeks bij de heruitzending – zoals het hoort – politiek-correct gecensureerd en/of verbannen door de BBC. We citeren Cleese:

“I would have hoped that someone at the BBC would understand that there are two ways of making fun of human behaviour. “One is to attack it directly. The other is to have someone who is patently a figure of fun, speak up on behalf of that behaviour.”

“Ik hoopte dat iemand bij de BBC zou begrijpen dat er twee manieren zijn om iemands gedrag belachelijk te maken. De ene is een directe aanval. De andere is de persoon humoristisch in beeld brengen, het gedrag belachelijk te maken.”

Quod non. Van pilarenbijters, navelstaarders en politiek-correcte betweters moet je geen humor verwachten. Stel je voor dat ze eens “in eigen hart zouden kijken” en zich een breuk zouden moeten lachen om zichzelf… Of dat we dit in de politiek zouden kunnen toepassen.

The Guardian (… what’s in a name…) krijgt er voorwaar braakneigingen bij: An anti-woke nightmare! Why the Fawlty Towers remake is a truly nauseating idea

Dàt belooft! Een betere reclame had John Cleese en zijn ploeg niet kunnen wensen!