EU-grenzen reiken tot in de Indische Oceaan

Afbeeldingsresultaat voor mayotteHet eiland Mayotte ligt ten oosten van Afrika, ergens tussen Mozambique en Madagaskar. Mayotte is niet toevallig een even populaire reisbestemming als bv. Lampedusa. Het maakt deel uit van de vroegere Franse kolonie-archipel der Comoren. Tijdens de dekolonisatie-drang der zeventiger jaren stemde Mayotte als enige eiland voor het blijvende Franse juk, i.p.v. de vrijheid te kiezen zoals de andere eilanden.

Een goede keuze, blijkt nu, want Mayotte is populair. Niet toevallig omdat het gezegend is met alle voordelen van een officieel Frans departement, EU-lidmaatschap inbegrepen.
Om die reden is Mayotte hét exodusdoel der omringende ‘onafhankelijke’ burgers, die in gammele vaartuigjes de oversteek maken naar la douce France in de Indische Oceaan.

Niet ongevaarlijk. Frontex en de verenigde Sorosvloot liggen niet te wachten om ‘vluchtelingen’ op te vissen nét buiten de territoriale wateren van Mozambique of de ‘vrije’ Comoren. In Frankrijk werd er eigens een mensenrechtencommissie opgericht die een onderzoek uitvoerde naar mogelijke obstakels op weg naar Frankrijks departement Mayotte. Hun conclusie was niet mals: niets loopt zoals het hoort: opvang, procedure, advocaten… wie maalt er echter om? Het sito presto terugsturen naar de herkomstlanden is meest geliefde oplossing van het probleem…. er is daar in het Mayottedepartement nog veel werk aan de importwinkel.

Kortom: asiel aanvragen op Mayotte is naar verluidt een ‘mission impossible’. De ‘onafhankelijke’ Comoranen snappen er geen barst van. Zij vinden dat ze op Mayotte in eigen land verkeren. Quod non. Peddelen ze van hun eigen ‘onafhankelijk’ eilandje naar Mayotte, dan steken ze illegaal de EU-grens over. En dat mag niet.

De bewoners van Mayotte en de ‘onafhankelijke’ Comoren hebben een gemeen-schappelijke, nogal ingewikkelde achtergrond, met voorouders uit zowel zwart Afrika, uit eilanden in de Stille Oceaan, uit Madagascar en het Midden Oosten. Ze hebben een min of meer gemeenschappelijke taal en religie.
Een meerderheid spreekt een soort Comorees, het Shikomori, en ze belijden een vorm van Shafi’i soenitische islam.
De Mayotte-bewoners zien met lede ogen de toenemende druk op de sociale diensten toenemen door de illegalen. De scholen en ziekenhuizen worden overstelpt met illegale buureilanders. Het aantal geboortes van illegale landverhuizers neemt toe om hen een Franse nationaliteit te bezorgen.

Mansour Kamardine, een van de twee Mayotte-vertegenwoordigers in het Franse parlement beschouwt de Comorese illegale aanwezigheid in zijn Frans departement een ‘invasie‘ en klaagt de ‘le grand remplacement’ van de autochtone bevolking aan. Zo stelt hij dat in 2016 het eiland op het breekpunt van een burgeroorlog beland was. Het FN van Marine Le Pen werd populair in Mayotte, ook al zijn de meeste kiezers zwart én moslim. Slechts 1% is afkomstig uit Frankrijk. 30% tot 50% zou illegaal op het eiland verblijven.

De illegale Comoranen worden verantwoordelijk gehouden voor verkrachtingen, geweld, diefstallen, plunderingen én voor het beschadigen van de natuur met hun illegale banga hutjes.
Je hebt er weliswaar ook een strekking van wereldverbeteraars die zich verzetten tegen de ‘blijvende kolonisatie’ door Frankrijk en de anti-immigratiepolitiek want “zonder het zwartwerk der ‘Comoranen-zonder-papieren’ zou de economie ineen storten.”

Klinkt allemaal heel vertrouwd. Waarschijnlijk hebben ze op Mayotte ook een tekort aan ‘vakkrachten’ die de pensioenen van de Mayottenaren moeten redden.