Erdogans paranoia

Afbeeldingsresultaat voor german flag turkeyTurkije gaf Duitsland een lijst met 68 bedrijven en personen in Duitsland die naar eigen zeggen banden hebben met Fethullah Gulen, de aartsvijand van hun Verheven Leider Erdogan. De Gulenbeweging staat in Turkije op de lijst der terroristische organisaties, verantwoordelijk voor de operettencoup van verleden jaar.

Bij de 68 namen van bedrijven en personen staan onder andere Daimler en BASF vermeld als supporters van het terrorisme. Duitsland heeft de beschuldigingen als ‘belachelijk’ van de hand gewezen, hoffelijk om meer uitleg verzocht en… niet gekregen.

Intussen heeft Gabriel (buitenminister) de reiswaarschuwingen naar Turkije verscherpt en worden borgstellingen voor investeringen in Turkije strenger onder de loep genomen. Want “men kan niemand investeringen in een land aanraden als er daar geen rechtszekerheid meer is en ondernemingen, zelfs met een onberispelijke reputatie, verdacht worden zich te bewegen in de actieradius van terroristen”. De borgstelling is een belangrijke factor bij de export; deze beschermt Duitse bedrijven voor verliezen bij wanbetalingen door hun buitenlandse zakenpartner. Duitsland is na China de tweede grootste leverancier in Turkije.

Intussen zitten negen Duitsers (journalisten en mensenrechtenverdedigers al dan niet van Turkse oorsprong) in Erdogans gevangenis wegens terroristische sympathieën, beledigingen van de Verheven Leider of zweetvoeten. Turkije beschuldigt Duitsland van inmenging in de “onafhankelijke Turkse justitie”.

Een doorn in het oog is het verlenen van asiel in Duitsland aan Turkse militairen:

Hans-Georg Maaßen, voorzitter van het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de federale waakhond van de Grondwet, heeft op toenemende activiteiten van de Turkse geheime dienst in Duitsland gewezen. Turksstammige Duitsers worden onder druk gezet, bespioneerd, mogelijke Gulenaanhangers verraden. De Turkse geheime dienst draagt daarbij geen fluwelen handschoenen, beweegt zich buiten de Duitse wetgeving. Het BfV is ongerust in de stijging van Turkse extremistische groupuscules in Duitsland met een toenemende radicalisering.

Wie goedkoop op vakantie wil, kan nu voor een zacht prijsje naar Turkije: