Erdogan verklaart vrije pers tot ‘terroristische organisatie’

Laatste titelpagina van de krant vooraleer ze ‘kalt gestellt’ werd

In Turkije is de kritische mediagroep Feza Media Group vrijdag in opdracht van de regering onder curatele gesteld. Er zijn drie curators benoemd die het management van de mediagroep hebben overgenomen. De mediagroep is onder meer eigenaar van de dagbladen Zaman en Today’s Zaman, het tijdschrift Aksiyon en het persbureau Cihan, die kritisch berichten over het Erdoğan-bewind. Zaman is de grootste krant van Turkije met een oplage van ruim 648.000. Enkele uren na de bekendmaking van de ondercuratelestelling werd het hoofdgebouw van Zaman in İstanbul met veel geweld binnengevallen door tientallen politieagenten. Tegen honderden betogers bij het gebouw die protesteerden tegen de overname werden waterkannonen en traangas ingezet, waarna het slot van de toegangspoort voor het gebouw werd opengebroken met een kettingzaag. Vervolgens verschaften de agenten zich toegang tot het gebouw.

De hoofdredacteur van Zaman, Abdülhamit Bilici, en die van Today’s Zaman, Sevgi Akarçeşme, spraken van ”het einde van de rechtsstaat in Turkije”. ”Een krant overnemen is in strijd met de Grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de Grondwet”, aldus Akarçeşme.

Vorig jaar werden de kritische kranten Bugün en Millet en enkele andere kritische media op dezelfde manier overgenomen in opdracht van de regering en omgevormd tot pro-Erdoğan-media.  Lees er hier alles over…

Ter herinnering: Turkije is kandidaat EU-lidstaat, lid van de NAVO, grootste leverancier van moslims in Europa.

Benieuwd hoe de EU zal reageren.  Een vermanend vingertje, een geruststellend schouderklopje en nog wat meer geld en beloftes bieden?

De VSA zijn ‘not amused’:

1 gedachte op “Erdogan verklaart vrije pers tot ‘terroristische organisatie’

  1. Hitler en collega dictators hebben ook geen kritiek geduld . Ik denk dat het einde van die mislukte Pitta -verkoper stillekesaan naar zijn einde loopt

Reacties zijn gesloten.