Erdogan is de sluiswachter…

sluiswachter

…en hij kan de deuren openen of sluiten. Dat wordt nu meer dan ooit duidelijk. In Brussel blijft het ondertussen oorverdovend stil als het gaat om het respecteren van de mensenrechten en de persvrijheid in Turkije.

Erdogan zal niet ophouden met eisen te stellen.  Wie zich op chantage inlaat, weet dat het hek dan van de dam is.  Het houdt nooit op.  Gaat hij binnenkort de grenzen van het Griekse grondgebied in vraag stellen?  En rond de Turkse bezetting van Cyprus wordt er duidelijk ook niet meer gecommuniceerd.

… De vraag stelt zich of deze deal daarom ook haalbaar is. Het plan zou vanaf juni in werking worden gesteld. Wat gaat er gebeuren tot dan? Ik zie geen enkele maatregel om de mensensmokkel aan te pakken. Mensensmokkel waar de Turkse overheid bij betrokken zou zijn, als je de vluchtelingen moet geloven. In ieder geval knijpt de Turkse politie een oogje dicht….

… De voorbije weken zijn er toch wel wat schermutselingen geweest. Zo zijn Turkse gevechtsvliegtuigen weer in het Griekse luchtruim gesignaleerd. En in een document dat Turkije aan het militaire comité van de NAVO heeft overhandigd, staat dat het land de soevereiniteit van een aantal Griekse kleine eilandjes en een deel van het Griekse luchtruim ter discussie stelt…

Lees meer bij de blog van Bruno Tersago