Er is in Vlaanderen geen plaats voor ouderen…

… maar wel voor het uitschot van heel de wereld

Vergrijzing.  Jarenlang spreken ze erover, maar er gebeurt niets. Zilverfonds, een lege doos met beloftes die niet waar gemaakt kunnen worden.

‘Werkelijk niéts – huizen noch buurten – is klaar voor een ouder wordende bevolking. De toestand is hopeloos én ­ernstig.’

Hoewel een nijpend tekort aan rusthuizen dreigt, heeft de Vlaamse regering een paar jaar geleden al beslist dat meer rusthuizen bouwen geen optie is, wegens te duur.
Lees verder…

De Vlaamse regering heeft  in de begroting voor 2015 welgeteld 0 euro uitgetrokken voor infrastructuurwerken in de ouderenzorg. De zorgsector moet in totaal zelfs 182 miljoen euro besparen.  Lees verder…

Tom Van Grieken: Rusthuizen moeten betaalbaar zijn.

FVE

 

 

 

21 gedachten over “Er is in Vlaanderen geen plaats voor ouderen…

 1. Inderdaad het uitschot van de wereld krijgt voorrang . Ik kon onlangs uit verdachte correcte media bron vernemen dat voortaan , de bestuursvergaderingen en partijcongressen van groen en rood ,voortaan worden geopend met de woorden “Allahu Akbar !” om de nieuwe kiezers gunstig te stemmen . Ik heb wel mijn twijfels !

 2. Als je dan ziet wat die ‘overbelaste’ verzorgers allemaal moeten doen: een glas water uitschenken terwijl ze dat zelf ook kunnen, een rolstoel voortduwen die voorzien is van wielringen om zelf te duwen, toekijken op simpele spieroefeningen die ze ook zonder toezicht kunnen doen, enz enz. Niet moeilijk dat dat onbetaalbaar wordt.
  Overigens, als de ouderen bij hun kinderen intrekken hoeven die geen kinderopvang te betalen, 2x winst dus.

  • Je maakt je niet geliefd, Frans. Erg kort door de bocht. We hebben de laatste jaren achtereenvolgens moeder en vader in een RVT moeten onderbrengen. Noodgedwongen en niet voor lang. Omdat de verzorging onze krachten te boven ging. Je weet niet waarover je spreekt en we gaan hierop niet verder antwoorden want het verdriet en de frustratie zit nog steeds te diep. We kunnen slechts wensen dat jij nooit met die situatie geconfronteerd wordt. Alsof de mensen ervoor kiezen in een RVT te belanden of volgens jouw retoriek “bediend” te worden. Je houdt geen rekening met dementie, met een hersenbloeding, met kanker, met een zware hartkwaal of suikerziekte, Parkinson, artritis, verlamming, gevaar voor zichzelf en voor anderen, enz.
   Denk je echt dat iemand in een rusthuis niet zelf iets te drinken neemt als hij dat kàn? Weet je hoe lang je soms moet wachten eer er hulp komt?
   Wat betreft het vermijden van “kinderopvang” door de “ouderen bij hun kinderen te laten intrekken”: maak even een ouderdomsberekening. Een koppel van pakweg tussen de ca. 27 en 40 heeft kinderen die opvang nodig hebben. Hoe oud denk je dat hun ouders dan zijn? Die gaan dan zelf nog werken. En die moeten dan volgens jou hun werk laten staan om babysit te spelen? Terwijl ze tot hun 67 moeten werken? Stel het eens voor aan de minister of ze hun loopbaan mogen onderbreken om op de kleinkinderen te passen. Met doorlopende rechten van pensioen enz.
   Bovendien: heel wat in de RVT’s loopt op vrijwilligers die hun vrije tijd aan begeleiding en verzorging besteden. Meestal de kinderen en kleinkinderen van de bewoners. Mensen die men thuis niet kan verplegen omwille van hun fysische en psychische toestand.
   Maak jouw verhaal ineens af: “al die profiteurs in de RVT’s zijn zonder uitzondering vrouwen en linkse Duitsers!”

     • Ik denk dat Frans “een jonge gast is” die nog niet veel levenservaring heeft

     • Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat bij het OCMW, zowel voor wat betreft de leefloners als voor de oudjes in hun rusthuizen, waarvoor de staat in de dagprijs moet bijspringen, over klanten wordt gesproken.

     • Zelfs advocaten spreken steevast over ‘mijn client’. Dàt vind ik pas afstotend.

  • “De mensen haten mij”zei Tijl Uilenspiegel,”maar ik maak het ernaar” ! TAV. Frans .

 3. Wat een geluk voor mij dat ik niet meer hoef te reageren op de onheuse
  reactie van Frans… de geachte Redactie heeft het reeds voor mij gedaan… véél tijd & frustratie uitgespaard om een ellenlang epistel te tikken (waarvoor hartelijke dank)

  • Och Vic Frans is al een tijdje in behandeling bij Golfbrekers . Het gaat al beter met hem ,maar af en toe schrijft hij ondoordachte reacties. Ik heb een hele tijd mijn demente moeder moeten bijstaan , helpen , verzorgen …tot er eindelijk plaats was in een gespecialiseerde instelling , waar ze die mensen hielpen met drinken , met eten , voortduwen in een rolstoel , allemaal zaken waar Frans geen begrip voor heeft

 4. Maar voor allochtonen zijn er miljarden.
  Wordt het niet hoogtijd dat wij gaan ingrijpen voor we ge-eutaniseerd worden.

 5. @ Rene,

  ik denk dat Frans een ‘gast’ is die ‘s morgens denkt : wie ga ik vandaag tegen de haren in strijken en daar verdomd goed in lukt.
  Voor wat die rusthuizen betreft heeft hij niet helemaal ongelijk. Heb daar een tijdje mijn ogen de kost kunnen geven met personeel dat in artikel 60 wordt tewerk gesteld, wat inhoudt dat ze hun ‘dopdagen’ moeten halen en waarbij de inzet naar verhouding is. Met dokters die hun ronde doen, het hoofd even door de deur steken, vragen : alles goed mevr. Janssens en hun visite noteren om de volgende deur te openen. Twintig kamers op een gang maakt 20 visites. Loop in de voormiddag eens door de gangen en zie de oudjes, meestal dementerenden, die zich aan de leuningen in de gangen moeten vasthouden terwijl hun pamper ververst wordt. Die pamper wordt 3 x /dag ververst, sommigen zitten met hun voeten in de urine tv te kijken. Gelukkig beseffen ze het niet.

  • Die zienswijze betreffende directeur en dokters mag dan in bepaalde RVT’s toetreffen, het telt niet overal en zeker niet voor het personeel. Er zijn slechte, heel slechte, goede, heel goede RVT’s. En idem dito voor het personeel. De meeste verplegers en verzorgers doen het – naar onze ervaring – als een roeping. Men kan er zelfs geen lijn in trekken of het om een OCMW-RVT dan wel overeen privé-rusthuis gaat. Bij de ene primeert de subsidie, bij de andere de winstmarge. De waardebeoordeling hangt af van de inzet van het personeel. Ik heb er een behoorlijk aantal van binnenuit gezien, op zoek naar een opvang voor vader of moeder. In het algemeen telt in hoever het rusthuis het vijfde werk van barmhartigheid toepast. Het vierde werk – het eerste statuut van de EU – mogen ze wat ons betreft gerust schrappen en vervangen door “de eigen soort handhaven”.

  • Dementerenden zitten vaak in aparte rvt’s toch? De gewone rusthuizen die ik op tv om de haverklap zie, en dewelke waar ik persoonlijk ben geweest, gaat het er toch heel wat normaler aan toe. Dames die nog heel goed kunnen lopen en praten, een kaartje leggen, de Tour de France en Blokken volgen enz.
   De moslims kunnen ze wél thuis integreren, waarom wij niet? En als de kleinkinderen al te oud zijn, dan maar zorgen voor de achterkleinkinderen. Een beetje fantasie helpt.

 6. Deze problematiek is reeds zeer oud, opeenvolgende regeringen hebben nooit enige goodwill tentoongespreid om dit op de agenda te plaatsen.
  Net als het gehandicapten beleid is de ouderzorg een “bijkomstigheid” waar er door de verantwoordelijke minister van dienst wat wordt bijeen gescharreld om de ergste noden te ledigen.
  Schrijnend als men weet dat er geen geld genoeg is om onze oudjes een menswaardig leven te schenken, ook het budget voor gehandicapten zorg is in hetzelfde bedje ziek.
  Misdadig als men weet dat er nu een (zogenaamde) Vlaamse partij de krijtlijnen heeft uitgetekend voor het beleid, alles duurder, sociale voorzieningen worden teruggeschroefd of beperkt, waar het budget voor de islam(iet) (asieltoerist/illegaal) of x generaties in Vlaanderen profiterend geen limiet kent.
  Wil het voor de aardigheid ook eens pennen op deze blog, De Wever Bart is één van de twee die ik tomeloos haat voor wat hij is.

 7. De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen om ons heen !
  Niefanhier > Autochtoon.
  Binnen max. 10 jaar zijn de Fanieren minderheid in eigen Land !
  Ik voorspel burgerproblemen, misschien burgeroorlogen ?
  Zoals in NL wordt de steun aan ouderen afgebouwd tvv. de Niefanieren.
  Al eens op de Spoed geweest van een Antwerps Ziekenhuis ? Je gelooft je ogen niet, en je ogen moet je dan neerwaarts richten, want anders krijg je racistische problemen. Nog niet in de RVT’s maar dat komt nog wel, zodra de Niefanieren theoretisch aangepast zijn, maar nooit zullen zijn.
  Omdat ik een www. ga starten, kan een wiskundige me helpen met het berekenen van de inhoud van de huidige dampkring, en kan een ingenieur me zeggen hoeveel uitstoot van gassen er is per uur voor een jetvliegtuig, en andere uitstootsmeerlapperij ?
  Zou me veel plezier doen.
  Dank
  Roger

 8. Er is in Vlaanderen geld genoeg voor alles, maar in mei 2014 heeft een overweldigende meerderheid gestemd om een belangrijk deel van dit geld te versluizen naar Brussel -Wallonië – EUSSR en andere buitenlandse gebieden.
  (ongeveer 15 à 20 miljard euro!!).
  Waarover zit die meerderheid van mei 2014 dan over te klagen!!
  Eens te meer moet dan ook de verantwoordelijkheid gelegd worden waar ze thuis hoort, en dat is bij het “klootjesvolk”.
  Het is dit aspect dat Tom, met één “onliner”, op tafel moet gooien.
  Al de rest doet niets ter zake en heeft ook niet de minste impact op dit klootjesvolk.
  Elke dag moet dit “klootjesvolk” rond de oren gekletst worden met de nefaste gevolgen van de keuze van mei 2014.
  Iedereen heeft het recht te stemmen voor wie men wil, maar men moet er dan wel de gevolgen van dragen, in plaats van nadien steen en been te klagen.
  Alleen de kiezers van het VB hebben recht op spreken. De rest moet zwijgen en “bloeden”.

Reacties zijn gesloten.