Eigenheid vs. integratie

Maak kennis met een 19de eeuws Duits stadje in het 21ste eeuws Brazilië: Pomerode, compleet met Fachwerkhäuser – zelfs nieuwbouw wordt in die stijl aangemoedigd. 90% der bevolking spreekt Duits, met een sterk Pommers accent. Het is doordrenkt met Duitse tradities zoals festivals, m.n. een uitbundig jaarlijks Oktoberfest, klederdracht, gerechten en dans. Opvallend genoeg neemt het vieren van die folklore in de afgelopen jaren alleen maar toe, en daarmee ook het toerisme. Ook de Duitse overheid vindt het belangrijk dat dit stukje Braziliaans Duits leven behouden blijft. Veel van de tradities en feestelijkheden zijn sterk beïnvloed door de Beierse cultuur uit het zuiden van Duitsland. En dat is wonderlijk, want de originele immigranten kwamen helemaal uit het Duitse noordoosten. De stad haalde niet alleen met het grootste paasei het wereldnieuws maar ook met een duidelijk fors hakenkruis dat een politiehelikopter ontdekte op de bodem van een privézwembad.

Das größte Osterei der Welt wurde auf dem Gelände des Kulturzentrums in Pomerode errichtet, ehemals standen hier die Industrieanlagen des bekannten Pomeroders Hermann Weege

Het grootste paasei ter wereld staat op het terrein van het cultuurcentrum. En daar laten ze het niet bij: een andere attractie is de paasboom, versierd met 100.000 eieren, een geschenk van de gemeentelijke overheid en plaatselijke ondernemers.