Een oud woord krijgt een tweede leven…

Afbeeldingsresultaat voor kruisvaarder humor… dankzij Erdogan!

De kruisvaarder 2.0 is van Turkse origine

Dat dit oude woord in een nieuwe betekenis ingeburgerd is geraakt in onze taal, hebben we niet aan onszelf te danken: westerlingen zullen zichzelf niet snel kruisvaarders noemen. De media gebruiken het woord dan ook in berichten waarin wij vanuit Turks perspectief worden beschreven. Dat doet vermoeden dat kruisvaarder in de moderne betekenis westerling van Turkse origine is, in welke taal haçlı (kruisvaarder) een stigmatiserende term is die de westerling van nu associeert met zijn verre voorouders (wier denkwereld en gedrag hem in feite vreemd zijn).  Lees meer…

Erdogan kapittelt Europa als ‘alliantie van de kruisvaarders’

 

2 gedachten over “Een oud woord krijgt een tweede leven…

  1. Een week geleden hoorde ik Erdogan op tv verklaren: wij hebben vroeger in het buitenland moeten vechten tegen de kruisvaarders. Nu moeten we in eigen land vechten tegen de lakeien van de kruisvaarders.
    ‘t Zou kunnen als ik berichten lees uit de Russisch orthodoxe Kerk, die Constantinopel (in tegenstelling tot westerse landen) nog lang niet hebben opgegeven.

    Dat de denkwereld en het gedrag van onze voorouders ons vreemd is, is een stelling waar ik het niet eens mee ben. Tenslotte waren mijn voorvaders geen Hottentotten.

  2. Mag ik Ton de Boon er even aan herinneren dat in de tijd van de kruistochten een groot deel van Turkije, Byzantium heette. Turken waren zij die in Anatolïë woonden en op hun paardjes de christelijke landen aanvielen, op een manier die je van wilden kunt verwachten. Byzantium was toen voor de wildemannen uit Anatolië het buitenland, met een christelijk volk dat zich tevens tijdens die kruistochten te weer stelde. Het beleg en de val van Constantinopel in 1453 luidde het einde in van het Oost Romeinse Rijk en Byzantium.
    Een miljoen vijfhonderd Grieken werden door de Ataturk begin jaren twintig van de vorige eeuw naar Griekenland gedeporteerd, het is te zeggen diegenen die de moorden en de brandstichtingen hadden overleefd.
    Erdogan zal met zijn kruisvaarders en de lakeien van die kruisvaarders ook wel de nazaten die nog verblijven in zijn Ottomaanse rijk bedoelen.

Reacties zijn gesloten.