Een gewonnen veldslag, maar de omvolkingsoorlog woedt verder

Asterix leeft in Bretagne – Callac haalt slag thuis

We zijn groot geworden met de stripfiguur Asterix en zijn vrienden van het kleine, sympathieke Gallische dorpje dat zich als enige verzette tegen het grote Romeinse Rijk. Welnu, het kleine weerbarstige dorp bestaat, het heet Callac en het ligt in Bretagne. Een privé-investeerder uit Parijs maakte in 2022 bekend in Callac (2.200 inwoners) een project Horizon op te starten: 70 Afrikaanse families zouden in het dorp komen wonen, in totaal ongeveer 530 personen (of 25 procent van de dorpsbevolking) volgens de Franse krant Ouest-France op 14 september 2022.

Er zouden dus niet alleen woningen ter beschikking worden gesteld, maar privé en overheid zouden fondsen ter beschikking stellen om werk in het dorp te creëren. De bom barstte vrijwel onmiddellijk en een Comité Les amis de Callac werd opgericht.Twee manifestaties trokken door het dorp, de ene met 600 deelnemers, de tweede keer zelfs met 1.000 manifestanten. Antifa liet zijn troepen van over gans Frankrijk naar Callac komen om de manifestanten uit te schelden voor “extreem rechts” en “fascisten”.

Geen geld voor dit arme dorp, wel opeens miljoenen voor nieuwkomers?

De gemeenteraad van het dorp, dat zich in het verleden al schaarde achter dit migratieproject met privémiddelen, kwam recent in geheime zitting opnieuw bijeen. 6 raadsleden willen het project verderzetten, 8 stemmen stemden voor het schrappen. Het project komt er dus niet, tot grote vreugde van de meerderheid van de bewoners van Callac en van het organiserend comité.

Het comité klaagt in de persmededeling naar aanleiding van het schrappen van het project wel aan, dat Callac het financieel absoluut niet breed heeft, dat er geen werk is en dat jonge en verarmde gezinnen hierdoor het dorp moeten verlaten. Dit werd al decennia geleden aangekaart en telkens luidde de boodschap dat er geen geld was. En nu zijn er opeens wel miljoenen euro om mensen uit Afrika in Callac op te vangen en werk te geven?

Les amis de Callac hebben hun slag thuisgehaald. Net zoals het kleine onooglijke dorpje van Asterix tegen het grote Romeinse Rijk. Om daarenboven ook nog eens het ‘verdraagzame’ linkse morele vingertje te verdragen en toch door te zetten: daar moet je Bretoen voor zijn. Koppig en onverzettelijk. “Men moet zich organiseren en gedreven en obstinaat doorvechten. Alleen zo valt een overwinning te behalen”, aldus les amis. Geef ze maar eens ongelijk, die Bretoenen!

Peter Logghe