Een ander geluid…

Gerelateerde afbeelding

… over twee maten en gewichten

Vraaggesprek met Benjamin Blanchard, directeur-generaal van SOS Chrétiens d’Orient n.a.v. het Turkse offensief in Noord-Syrië:

“Het is pure chantage, zoveel is duidelijk. Vier jaar geleden is hij (Erdogan) er al mee begonnen in 2015… de geschiedenis herhaalt zich… Turkije bezet sinds lang een gedeelte van Syrië en – helaas – niemand zegt daar iets over. Ik heb het dan over Idlib waar er heel officieel Turkse troepen zijn, ik heb het over Afrin, ten NW van Aleppo, dat sinds twee jaar onder “Operatie Eufraatschild” bezet is door Turkije. Niemand is toen opgestaan om te protesteren. En nu ontdekken de westerse machten plotseling dat Turkije de Syrische soevereiniteit schendt. Beter laat dan nooit. Sinds 8 jaar schenden meerdere landen de Syrische soevereiniteit zonder dat iemand er kritiek op heeft. Men presenteert de SDF-milities als slachtoffers van de Turkse agressie. Dat klopt inderdaad, maar men mag niet vergeten dat sinds 4 – 5 – 6 jaar deze milities de Syrische tak van de PKK waren, die als terroristische organisatie erkend werd door de EU en door Frankrijk – Jean-Yves Le Drian heeft dit erkend tijdens de Assemblée Nationale in januari 2018. Deze Syrische PKK voert een etnische zuivering uit in het noord-oosten van Syrië tegenover iedereen die geen Koerd is. M.a.w. tegen de christenen, maar ook tegen Arabische soennieten van de regio. (zie video’s onderaan)

Men moet deze Turkse invasie veroordelen maar men moet de Koerdische milities niet witwassen die een zekere vorm van terrorisme handhaven in het noord-oosten van Syrië.

Waarom het westen dan nu uni sono de Koerden verdedigt? Ze hebben zich mooi verpakt in SDF als vermomming van de PKK. Demonstranten dragen Oçalan-affiches met zich mee. Ik kom regelmatig in het noord-oosten van Syrië: overal zie je reusachtig grote afbeeldingen van Oçalan. Het is onmogelijk niet te zien dat de YPG / SDF de valse neus van de PKK zijn. (video onderaan) Ik heb niets tegen de PKK, maar dan moet men hen van de lijst met terroristische organisaties verwijderen. Zo niet bestaat er een ernstige tegenstrijdigheid.

Wat betreft de exodus: die bestond al lang maar de bevolking wil niet weg. De pastoor van Qamishli bevestigde dit… Er is een zekere wanhoop en gelatenheid. Het duurt al jaren, men ziet er geen einde aan komen. De hoop heerst dat de normaliteit zal terugkeren en dat Turkije het noorden van Syrië niet zal bezetten en dat dit het Syrische leger zal mogelijk maken terug te keren naar het noorden van Syrië en de rechtstaat in heel Syrië kan herstellen.”

Lees: Koerdische YPG en gelieerde militie sluiten christelijke scholen in Noordoost-Syrië