December, maand van de gaspijplijnen

Afbeeldingsresultaat voor gazprom

Dit is de maand dat de Russische gasgigant Gazprom eigenlijk de bouw van drie belangrijke gaspijplijnen, Nordstream 2, Turkstream en de zgn. Kracht van Siberië, moest afwerken.
De derde is helemaal gereed. De Russische president Poetin en de Chinese premier Xi Jinping doopten de pijplijn bij het begin van de maand. Volgende maand trekt Poetin naar zijn collega Erdogan om de feestelijke start van de Turkstream in te luiden. Dit ondanks de Bulgaarse spelletjes die menen dat ze er beter van kunnen worden als ze op twee paarden wedden.
Slechts Nordstream 2 blijft achter dankzij de voortdurende, schandalige druk en sabotage door de VSA, die er alles – écht alles – aan doen om te beletten dat er gas naar Noord-Duitsland vloeit (zie video’s 4 en 5).


De laatste vertwijfelde poging dateert van enkele dagen geleden toen het Amerikaanse Congress het fiscale jaar 2020 Nationale Defense Authorization Act goedkeurde voor een bedrag van $ 738 miljard. M.a.w. de begroting voor defensie. En wat heeft dat nu met de Russisch-Duitse pijplijn te maken? O.a. dat dit een aantal maatregelen bevat die zgz. “dreigingen” vanwege Rusland en China moeten tegenwerken. Zoals een embargo op militaire samenwerking (wapenverdragen) met Moskou. En sancties op Nordstream 2 en Turkstream gaspijplijnen. Zogezegd – we verzinnen dit niet – om de Europese energiebevoorrading te beschermen.

De dringende reden voor de haast is de mogelijkheid dat de Russische Gazprom en Oekraïense Naftogaz een akkoord zouden bereiken voor de gastransit door Oekraïne. De nieuwe Oekraïense president Zelensky zou niet alleen een einde willen maken aan de militaire oorlog maar ook aan de energiedisputen. Oekraïne heeft alleen maar baat bij een wapenstilstand op beide fronten.

De VSA beogen twee doeleinden: Oekraïne losweken van Russische invloed (de EU en NAVO volgen gehoorzaam de Amerikaanse marsorders) en de eigen winst. Immers: de VSA hebben te veel eigen gas die ze liefst – tegen een hogere verkoopprijs – bij ons willen kwijt raken. Rusland wordt hierdoor in mindere mate financieel geraakt; hun grondstoffen vinden ook elders kopers. Echter, als Nordstream 2 uitgeschakeld wordt, dan ligt de Europese markt voor de Amerikaanse LPG-gas open. En wat de VSA zich de laatste jaren permitteerden om Nordstream 2 te verhinderen is niet fraai. Chantage, dreiging, sancties.

Denemarken lag zo lang mogelijk dwars en bond uiteindelijk in oktober in. De Nordstream 2 is op enkele tientallen km na helemaal af. Oekraïne blijkt met zijn nieuwe wind (president en parlement) teruggekeerd tot de realiteit. De EU zal geen roet in het eten meer gooien. En Duitsland laat zich niet afdreigen. (video 6) Het zal mogelijke klachten voor eigen Duitse rechtbanken berechten, niet op EU-niveau. Het project leed vertraging en dàt geeft de Amerikaanse Senaat een laatste kans om de afwerking tegen te houden. Schepen die buizen op de zeebodem leggen worden gesanctioneerd, bedrijven die eraan meewerken moeten kapot gemaakt worden. Jim Risch (VSA Senaatscommissie buitenlandse betrekkingen): “De reden voor deze actie is dat dit ‘venster bijna gesloten’ is. Een groot gedeelte van Nordstream is reeds af. Het zàl hen duur te staan komen. Ik denk dat met deze sancties de (betrokken) bedrijven zullen moeten sluiten en de Russen zullen naar een andere oplossing moeten zoeken voor zover ze dit kunnen.”

Kijk en luister mee:

“Het is nu of nooit!”

In werkelijkheid is het ‘venster’ al gesloten. Zelfs als deze maatregel goedgekeurd wordt dan nog zal de afwerking van de pijplijn of het gastransport niet kunnen tegengehouden worden.
Duitsland wil deze pijplijn. Duitsland zal fondsen voorzien om de aannemers te betalen en de pijplijn af te werken.
Er is een grens aan de mogelijkheden om de handel te blokkeren. Eens volledig afgewerkt hebben de VSA geen mogelijkheden het gastransport door deze pijplijn te sanctioneren. Het werd een pathetisch en droevig verhaal van een gepolitiseerde handelsoorlog, met slechts één doel voor ogen: eigen Amerikaanse LPG-gas voor een duurdere prijs te verkopen in Europa.

Het getuigt van een tomeloze hypocrisie. Over de Turkstream geen woord. Uiteindelijk zal deze de geboycotte Southstream vervangen. Alle landen in Oost-Europa zullen ermee bevoorraad kunnen worden: Servië, Hongarije, Bulgarije, Italië en Griekenland zijn potentiële afnemers omdat al deze landen, die momenteel hun gas via Oekraïne geleverd krijgen, een drooglegging riskeren indien de gasoorlog tussen Oekraïne en Rusland niet opgelost geraakt. En ook daarom is de ontmoeting van Poetin met zijn collega Zelensky belangrijk. De tekenen van dooi zijn er. De in beslag genomen Oekraïense schepen werden teruggegeven. Gevangenen worden geruild. Een staakt-het-vuren tegen het einde van het jaar wordt in het vooruitzicht gesteld. Ondanks de VSA. Er zijn Naftogaz vs. Gazprom rechtszaken hangende voor meer dan $ 12 miljard. Buiten deze rechtszaken heeft Zelensky, met de Nordstream 2 als fait accompli, geen hefbomen meer. Als die mislukken… Gazprom heeft een verlenging van het huidige contract aangeboden op voorwaarde dat Oekraïne de rechtszaken intrekt. Naftogaz weigerde. Is Zelensky wijzer?

Da’s meteen ook de reden dat alle gasopslagplaatsen in Europa vol zijn. Als de Russisch-Oekraïense onderhandelingen mislukken, àls de Nordstream 2 niet afgewerkt wordt, dan zitten we pas in de miserie. Wie rekent er eens uit hoeveel windmolens en zonnepanelen we dan moeten plaatsen?

https://www.nord-stream2.com/

1 gedachte op “December, maand van de gaspijplijnen

  1. Kan de consument niet eisen dat leveranciers van gas bij de goedkoopste gasproducent afname doen. Ik doe toch ook mijn boodschappen bij de goedkoopste , of geldt dit niet voor zaken als gas en olie ?.

Reacties zijn gesloten.