De plannen voor een Israëlisch kanaal…

… tussen de Rode en de Middellandse Zee doken weer op

Israel's alternative to Egypt's Suez Canal for Saudi and GCC oil transit |  Tellimer

Sinds het Suez kanaal verstopt geraakte met een dwars liggend containerschip werd het oude plan uit de zestiger jaren vanonder het stof gehaald. Toen overwogen de VSA de uitgraving van een nieuw kanaal, vertrekkend vanuit Aqaba naar een plaats ten noorden van de Gaza strook. Voor de doorsteek van de Negev woestijn zouden atoombommen gebruikt worden als alternatief voor de dure gebruikelijke explosieven, die slechts in een bewoonde regio aan bod zouden komen. Men kwam echter tot de conclusie dat de Arabische buurlanden hier niet mee akkoord zouden gaan en later vreesde men de gevolgen van het stralingsgevaar.

https://www.businessinsider.com/us-planned-suez-canal-alternative-israel-blast-with-nuclear-bombs-1960s-2021-3?international=true&r=US&IR=T

https://thearabweekly.com/ship-crisis-revives-russian-israeli-talk-alternatives-suez-canal

In onderstaande video wordt het oude plan, de Ben Gurion Waterway, vanuit een hedendaagse economische visie bekeken, die zeer sterk naar een pleidooi ruikt. De vraag is of men vanuit mondiaal geo-strategisch oogpunt tot dezelfde conclusie komt… en of het nieuwe kanaal niet ook tot een nieuwe oorlog zal leiden.