De Ottomanen zijn boos

Lezers van Golfbrekers weten dat wij regelmatig berichten over het land der Ottomanen en hun leider(s).  Het ontbreekt hun niet aan een opvallende zin voor humor.  Wetende dat sultan Erdogan het leger compleet buiten spel heeft gezet door arrestaties, processen, gevangenisstraffen waarbij men de sleutel van de cel weggegooid heeft, intimidaties en vervolgens benoemingen van jonge, regimegetrouwe officieren ter vervanging van de Atatürkaanhangers, heeft de buitenlandminister Ahmet Davutoğlu de ongezouten mening van zijn rijk kenbaar gemaakt aan al wie het wil weten.Foreign Minister Ahmet Davutoğlu says Turkey does not accept the arbitrary detention of Egypt's elected leaders and hopes the military’s intervention does not overshadow the January 25 Revolution. AFP photoSchande, het Egyptisch leger heeft de revolutie geschaakt.
Schande, de democratisch verkozen farao’s en farizeeërs werden buiten spel gezet.
Schande, er werd zelfs gearresteerd.
Schande, een nationale consensus is slechts mogelijk met deelname en steun van de democratische instellingen, meerderheid en oppositie en de burgers.
Schande, een staatsgreep.  De wil van het volk kan slechts geuit worden door verkiezingen.
Schande, tientallen leidinggevende moslimbroeders werden gearresteerd.  Ze moeten onmiddellijk vrij gelaten worden om een nationale verzoening te kunnen bewerkstelligen.

En hij trad in actie, de handpop van de sultan, Ahmet Davutoğlu: hij nam de telefoon en draaide onmiddellijk de groene lijn met Egypte, de stars&stripes-lijn naar de VSA, de gouden-sterren-op-blauwe-achtergrond-lijn met zijn vrienden in de EU – Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië en met Qatar, want in deze zaak – de verdediging van de democratie – moest er front gevormd worden.

En hij sprak klare taal, de handpop van de sultan, Ahmet Davutoğlu: de militaire ingreep mag de democratische verwezenlijkingen van de revolutie niet overschaduwen.  Hij waarschuwde voor een onderbreking van het democratisch proces, dat een groot verlies voor heel de Egyptische bevolking zou betekenen.  Hij stelde dat “wij” (pluralis majestatis of kaliefentaal) de gebeurtenissen totaal afkeuren en verwerpen want de “Arabische Lente” werd daardoor een “Arabische Winter” en we zijn het er niet mee eens dat moslims niet door een democratisch bestuur zouden kunnen geleid worden.

En hij eiste dat de verkozen besturen onmiddellijk terug kunnen keren naar hun pluchen zetels, hun grote limousines, hun riante villa’s, hun harem, kroost en lijfeigenen.
Dit en nog veel meer werd wereldkundig gemaakt, want, zo besloot hij zijn aangrijpend betoog met een traag in zijn oog en een snik in zijn stem, iedereen die in democratie gelooft moet tegen deze wissel van de macht protesteren.

Voilà, wij hebben ons best gedaan.  Aan jullie om te protesteren.

Ingekorte en bewerkte tekst, gebaseerd op de waarheid en niets dan de waarheid, door uw dienaar Floriaan Terbeke

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-calls-for-immediate-release-of-egyptian-leaders.aspx?pageID=238&nID=50011&NewsCatID=352

1 gedachte op “De Ottomanen zijn boos

  1. Als Erdogan niet zo getreuzeld had met de oprichting van het nieuwe Ottomaanse Rijk had hij het Egyptische leger op tijd kunnen zuiveren van onislamitische elementen.

Reacties zijn gesloten.