“De EU is de nieuwe zieke man in Europa”

Die EU ist der „neue kranke Mann Europas“. (Foto: Flickr/ old man by Beshef CC BY 2.0)Ondankbaar.
Dat is niet onze beschrijving van de Zuid-Europese lidstaten.  Maar wel het resultaat van een enquête over de geliefdheid van de EU.

Victoria Nuland, topdiplomate voor de VSA, zal misschien ooit in het Guinness Book of Records genoemd worden als de diplomate met het meest ondiplomatische citaat “Fuck the EU”.

Nochtans zouden de woorden van mevrouw Nuland door de meerderheid van de Zuid-Europeanen* bijgetreden worden.  Weliswaar uit een ander perspectief.

Binnen de EU hebben de EU-sceptici wind in de zeilen.  De Deutsche Bank Research deelde mee dat ze wel eens 27% van de kiezers zouden kunnen verleiden.  Volgens een Gallup-enquête zou de EU  in het zuiden slechts nog op instemmend kiesgedrag kunnen rekenen van
27% van de Spanjaarden
19% van de Grieken
43% van de Italianen en
13% van de Portugezen.

Slechts in 4 van de 28 lidstaten ziet een meerderheid de EU nog zitten.  Hier zijn ze:
59% Duitsland
67% Luxemburg
56% het land b
50% Denemarken.

EUSSRVoor vele ‘ware’ Europeanen is de anti-EU-stemming zorgwekkend.  Tussen 2012 en 2013 is het vertrouwen in de EU van gemiddeld 60% naar 45% gezonken.  (Libération)
Volgens een ander onderzoek van het Pew Research Center in 2013 ervaart slechts 41% der Fransen het EU-project als iets positiefs.

De studie vat het samen:

De EU is de nieuwe zieke man in Europa.

* en door Golfbrekers

Deutsch-Türkische Nachrichten