De Boerka Wreekster

De Boerka Wreekster

Wonder Woman en Supergirl hebben een Pakistaans spiegelbeeld: een superheldin,  de Boerka Wreekster, maar dan de moslim versie, die meer “gekleed” in actie treedt.

Jiya is een lerares met ongekende vechttechnieken, die ten strijde trekt tegen vijanden van de meisjesschool waar ze les geeft.  Om haar identiteit niet prijs te geven draagt ze een zwarte boerka.

De Pakistani kennen het probleem maar al te goed.  De Taliban hebben honderden scholen opgeblazen en activisten aangevallen die de scholen wilden verdedigen.  Meisjes mogen immers volgens hun theologie geen onderwijs genieten.

De reeks van de Boerka Wreekster, waarmee begin augustus op Geo TV  gestart wordt, is veel zachtmoediger.  Haar tegenstanders maken zich hopeloos belachelijk tegen de eerste Zuid-Aziatische ninja, die met boek en pen ten strijde trekt. Het moet vooral de kinderen motiveren naar school te gaan.

Nochtans krijgt de keuze voor de kleding van de superheldin, een boerka, ook kritiek: ze zien het als een teken van onderdrukking.  Van de Boerka Wreekster zijn slechts de ogen en vingers zichtbaar.  Het speelt zich af in een denkbeeldige stad, Halwapur, in de bergen van Noord-Pakistan.  In het dagelijkse leven draagt lerares Jiya geen boerka, zelfs geen hoofddoek.

Het is afwachten wanneer een bomaanslag op het televisiestation door de beoefenaars van de godsdienst van de vrede ook dit initiatief zal doen kelderen.
FVE

http://english.alarabiya.net