Strepen als beveiliging

Dit is geen zebra!

Het klinkt als een aprilgrap in juli: Duitse en Zwitserse ruiters beschilderen hun paarden met een zebramotief, in de hoop dat de strepen de dazen zullen ontmoedigen.  Achter deze insectenwerende tactiek schuilt een wetenschappelijke studie over de zebra.

Ruiters weten maar al te goed dat het mooie weder voor een vervelende toename van dazen en andere insecten zorgt.  Men kan de paarden wel met een lotion inwrijven, maar dat belet niet dat de dazen toch toeslaan zodra het paard een beetje begint te zweten.  Andere mogelijkheid is een netbedekking waarbij het paard eruit ziet alsof de boerkarage ook in de dierenwereld toegeslagen heeft.  Héél ongemakkelijk, zowel voor het dier als voor de ruiter.

En nu probeert men het met een zebramotief.  De “verfsamenstelling” wordt overgelaten aan de fantasie van de ruiter en de kleur van de vacht: kool met water op een lichtgekleurd paard, bloem met water op een donker ros en met vingerverf kan men alle kanten uit.
Waarom de dazen en soortgenoten de paarden niet meer zo aantrekkelijk vinden, is niet bekend.  Blijkbaar schrikt het streepjesmotief hen af.  Zo had men ook al vastgesteld dat gestreepte insectenvallen niet werken. Ook bij runderen zou het middel helpen.

Naar verluidt is het middel slechts effectief in de dierenwereld.  Wie meent dat een streepjespak of dito kleedje u beschermt tegen andere vervelende bloedzuigers in de verrijkte districten van onze steden heeft het verkeerd voor. Daar helpen slechts deze strepen.
FVE

3 gedachten over “Strepen als beveiliging

  1. De dazen gaan toch op hun gevoel, geur, instinct af? Ik vraag me af of dit bewezen is? De paarden zien er zo zielig uit in dit ‘pak’!

    • Kan er iemand de proef op de som nemen? In Duitsland en Zwitserland heerst er momenteel een welles-niettes discussie op het internet. Bij de water-bloem-mengeling schijnt het nogal een brij te worden als het regent. Misschien hebben de Duitse resp. Zwitserse dazen een ander soort radar dan de onze? Geen idee. In elk geval, lijkt het nogal arbeidsintensief en niet bepaald uitnodigend om te gaan paardrijden.

Reacties zijn gesloten.