Cijferdans

CijferdansCijferdans

Ter vergelijking met de sprookjeswereld van de regering Di Rupo hierbij de pronostiek van de Nationale Bank voor 2013 / 2014

  • Groei: Iets beter dan het gemiddelde van de Europese Unie (+ 0,2% tegen 0%); volgend jaar minder dan het  Europees gemiddelde (+1,1% tegen + 1,4%).
  • Werkloosheid: tendens stijgend. Van 8,7% van de beroepsbevolking naar 9,1%. In 2014 het hoogste peil sinds 1998.
  • De gezinnen hebben er geen vertrouwen in de toekomst want ze blijven sparen: nl. van 15,2% in 2012 naar 15,5% dit jaar en 15,6% volgend jaar (telkens sparen als % van het beschikbaar inkomen).
  • De loonkosten per uur blijven verder sterker stijgen, meer dan de productiviteit. Dit jaar stijgen de uurloonkosten in de private sector met 2,1% bij een productiviteitstoename van 0,4% en volgend jaar stijgen ze volgens de Nationale Bank met 1,1% terwijl de productiviteit met 0,6% toeneemt. Ons competitief vermogen wordt verder aangetast.
  • Het globale begrotingstekort komt dit jaar uit op 2,8% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) en zal volgens de Nationale Bank volgend jaar exact even groot zijn. Er is dus geen sprake van afbouw van dat begrotingstekort. De overheidsschuld zal dit jaar afvlaggen op 100,1% van het BBP. Ondanks de verkoop van BNP Paribas Fortis overschrijden we dus toch de 100%-grens. Volgend jaar stijgt de staatsschuld verder door naar 100,8%. Symptomatisch voor het gebrek aan ernstig begrotingsbeleid is dat het primaire saldo (het begrotingsresultaat excl rentelasten) opnieuw daalt (van 0,4% van het BBP naar 0,3%).
  • Voor het vierde jaar op rij vertoont de lopende rekening van de betalingsbalans een deficit (1,7% van het BBP dit jaar en volgend jaar 1,1%). Het land b moet dus kapitaal invoeren om zijn financiële behoeften gedekt te houden.
  • Tout va très bien, Madame la Marquise…

FVE

Eén gedachte over “Cijferdans

  1. En in die resultaten zit ook de resultaten van de Vlaamse regering in, een regering met de NVA

Reacties zijn gesloten.