Bye, bye Kiev. Hello Luilekkerland!

Sinds het begin van het militaire offensief van Rusland in Oekraïne hebben de VS, de EU en hun bondgenoten Kiev $ 126 miljard aan hulp verstrekt, een cijfer dat bijna gelijk is aan het volledige bnp van het land. Bovendien hebben miljoenen Oekraïners hun toevlucht gevonden in de EU, waar ze huisvesting, voedsel, werkvergunningen en emotionele steun kregen. De omvang is enorm, zelfs naar westerse maatstaven. Gezien het feit dat de EU-landen Oekraïne hebben gefinancierd terwijl ze zelf te maken hebben met een eigen economische en energiecrisis, is de hulp misschien vooral daarom des te opmerkelijker.

Kiev baseert zijn eindeloze verzoeken, of eerder eisen, voor financiële steun op de ineenstorting van zijn economie, als gevolg van de oorlog, en zijn noodzaak om “weerstand te bieden aan de Russische agressie”. Maar bereikt de hulp de beoogde bestemming?

Het Monaco Bataljon

Terwijl Oekraïne een algemene mobilisatie uitriep voor alle mannen onder de 60, verhuisden talrijke voormalige en huidige hooggeplaatste functionarissen, politici, zakenlieden en oligarchen naar veiliger oorden in het buitenland – meestal naar EU-landen.

De massale vlucht van Oekraïense elites gebeurde zelfs al voordat het gewapende conflict begon. Op 14 februari 2022 werden 37 afgevaardigden van de Oekraïense parlementaire fractie (Dienaar van het Volk), de partij van president Zelensky, plotseling vermist. Indien het de volgende dag niet verboden werd voor parlementsleden het land te verlaten, zouden anderen zeker ook aangestoken zijn geweest door de reismicrobe. Voormalige hoge ambtenaren en oligarchen genoten echter meer bewegingsvrijheid. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica stegen op 14 februari ook 20 zakenjets (privé of gecharterde vliegtuigen) op vanaf de luchthaven Boryspol in Kiev.

Met vooraan in de rij ‘s lands tycoons. Ondernemer en parlementslid Vadim Novinsky, zakenlieden Vasily Khmelnitsky en Vadim Stolar, Vadim Nesterenko en Andrey Stavnitzer verlieten allemaal het land met chartervluchten.

Miljonair-politicus Igor Abramovich boekte een privévlucht naar Oostenrijk voor 50 personen – familieleden, zakenpartners en partijgenoten vlogen met hem mee. Oligarchen vlogen van Kiev naar Nice, München, Wenen, Cyprus en andere EU-bestemmingen. Een andere groep zakenlieden steeg op vanuit Odessa met privévliegtuigen. De eigenaar van Vostok Bank vloog naar Israël, terwijl het hoofd van de Transship-groep Limassol (Cyprus) als bestemming koos. Een ex-gouverneur van de regio Odessa, Vladimir Nemirovsky van Stalkanat, verliet ook het land.

De krant Ukrainska Pravda maakte in de zomer en vroege herfst 2022 verschillende documentaires over dienstplichtige Oekraïense miljardairs en hogere ambtenaren tijdens hun “vakantie” aan de Azurenkust. Een film met de ironische titel “The Monaco Batallion” toont Oekraïense oligarchen die rusten in hun villa’s, herenhuizen en op jachten. In het eerste deel ziet u zakenman Konstantin Zhevago, die op de “gezocht”-lijst staat van Interpol voor de verduistering van 113 miljoen dollar, zich van geen kwaad bewust, ontspannen op zijn privéjacht ter waarde van 70 miljoen dollar. Met de Azurenkustlijn als decoratie, ziet u Zhevago’s familie die van boord gaat. Kharkov-ondernemer Alexander Yaroslavsky, die beloofde zijn yacht te verkopen en het geld over te maken voor de heropbouw van Charkov, ziet u langszij varen.

Ukrainska Pravda-journalisten kregen in Frankrijk ook een glimp te zien van de gebroeders Surkis, die momenteel appartementen huren voor de luttele som van € 2 miljoen per jaar. Ondertussen werd een Bentley van 300.000 dollar van de Oekraïense zakenman Vadim Ermolaev opgemerkt in de buurt van het casino in Monaco. Eduard Kohan, de mede-oprichter van Euroenergotrade, werd gezien in een van de chique hotels van Monte Carlo.

Een hele kolonie Oekraïense oligarchen heeft blijkbaar zijn intrek genomen in de Franse elitegemeente Cap-Ferrat. Landontwikkelaar Vadim Solar, oligarchen Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik en Sergey Lovochkin behoren tot degenen die midden in de oorlog een luizenleventje leiden. De villa Cap-Ferrat, ooit eigendom van koning Leopold II van België, werd gekocht door de rijkste Oekraïense oligarch Rinat Akhmetov. Zijn buren zijn Alexander Davtyan, voorzitter-ceo van de investeringsgroep DAD LLC, en Vladislav Gelzin, een voormalige afgevaardigde van de regionale raad van Donetsk.

Wordt vervolgd.

P.S. Het YT-kanaal Ukrainska Pravda vermeldt over zichzelf:

Oekraïense waarheid (Ukrainska Pravda)  is een onafhankelijke online publicatie over sociaal-politieke en economische gebeurtenissen in Oekraïne. Politicologen, economen, schrijvers, culturele figuren, bekende journalisten zijn vaste auteurs van artikelen in de Oekraïense Pravda. Sinds de oprichting in 2000 heeft de site verbluffend stabiele bezoekersaantallen bereikt - honderden miljoenen lezers per jaar.Elke dag bezoeken meer dan drie miljoen unieke lezers de site van de Oekraïense Waarheid en worden er tot wel 5 miljoen pagina's bekeken.

Mocht het Russisch-gezind of van Russische makelij zijn, dan zou u het niet kunnen raadplegen, vermits het dan door YT zou gecensureerd geworden zijn, zoals RT en andere Russische zenders en nieuws- en opiniekanalen.

1 gedachte op “Bye, bye Kiev. Hello Luilekkerland!

  1. De Oekraïense Pravda. En die miljardairs daar zijn dus allen volbloedfilantropen.
    Het is maar wat je wil geloven natuurlijk

Reacties zijn gesloten.